Primarul Chișinăului: Victor Ponta ar trebui să meargă la Tiraspol, nu la Soci

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică la  B1 TV,că premierul Victor Ponta ar trebui să meargă mai degrabă la Tiraspol și nu la Soci.

Declarațiile au fost făcute după ce directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost acuzat de contrabandă de forţele transnistrene.

„Nu este pentru prima dată când Rusia prin regimul de la Tiraspol îşi manifestă obrăznicia în ceea ce priveşte şcolile cu predare în limba română”, a declarat edilul.

Acesta a catalogat acuzaţiile aduse profesorului drept puerile.

„Nu știam că iau masa împreună cei doi. Mie mi-a plăcut reacția primarului de la Praga, care a spus că nu-l mai primește pe Ianukovici la Praga, respectiv nu organizează niciun protocol care este firesc în asemena situații și dimpotrivă vor aloca sprijin financiar pentru manifestațiile de la Kiev. Aceasta o consider eu o actiune firească într-o situații limită pentru cei care se zbat pentru libertate și dreptate în Ucraina.

În ceea ce privește situația din Transnistria, poate nu se știe, dar în mod normal ar trebui să existe o atitudine pentru că nu este prima dată când Rusia, prin regimul de la Tiraspol, își manifestă obrăznicia cu privire la școlile cu predare în limba română. Acuzația adusă directorului liceului este puerilă și absurdă. E clar că Federația Rusă ne încearca și vedem cât de departe poate să mearga în contextul pregătirii alegerilor din noiembrie, unde se va juca cartea definitivă a integrarii europene a Republicii Moldova”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Întrebat dacă vizita lui Ponta în Rusia vine la momentul potrivit, edilul a răspuns: „Eu aș face o vizită la Tiraspol în locul domnului Pota pentru a vedea cum și în ce condiții învață copiii din Transnistria în limba română. Atunci aș vedea cum și unde s-ar putea sta de vorbă cu cei din Rusia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.