Primarul Chișinăului vrea 50 de milioane de euro anual de la România

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat la RFI, în ziua inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni, că speră să nu mai treacă alţi 25 de ani pentru realizarea unui proiect de anvergură între Republica Moldova şi România. Acesta spune că ţara sa s-ar putea dezvolta mai repede, dacă statul român ar aloca 50 de milioane de euro pe an proiectelor de infrastructură din Republica Moldova.

Pentru Dorin Chirtoacă, „din punct de vedere simbolic, (inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni) vine să confirme independenţa Republicii Moldova, pentru că un stat independent este doar acel stat care se poate întreţine şi care nu are riscuri în principalele domenii de activitate: securitate energetică, securitate militară, securitate socială, economică şi aşa mai departe”.

Primarul Chişinăului precizează că „gazoductul Iaşi-Ungheni rezolvă doar parţial problema aprovizionării cu gaz la etapa actuală, dar din punct de vedere simbolic reprezintă prima conexiune a Republicii Moldova cu România şi cu Europa la capitolul energetic, în ceea ce priveşte gazul (…). Este primul proiect, de aici încolo trebuie mers înainte”.

Dorin Chirtoacă deplânge ritmul lent în care s-a concretizat gazoductul Iaşi-Ungheni: „Din punctul nostru de vedere, este bine ceea ce se întâmplă în prezent. Acest proiect a fost lansat încă din 2010 de preşedinţii Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu şi ideea apăruse încă în anii ’90. Dar din păcate, s-au mişcat foarte greu lucrurile, au trecut 25 de ani de atunci. Dacă vom merge cu un asemenea ritm şi de acum încolo, ca peste 25 de ani să mai avem un proiect de anvergură, atunci lucrurile nu arată destul de bine”.

Acesta e de părere că Republica Moldova s-ar putea dezvolta mai repede cu bani româneşti: „Consider că este nevoie de un buget permanent pentru Republica Moldova. Cred că o cifră de 50 de milioane de euro, care ar reprezenta 0,1% din bugetul anual al României ar fi relevant pentru dezvoltarea infrastructurii în această parte a Prutului şi ar merge către localităţile rurale, către toată populaţia, indiferent de opţiunea lor politică, indiferent de cine este primar, cine este preşedinte de Consiliu Judeţean, cine este prim-ministru şi aşa mai departe. Lucrurile ar merge atunci pe bandă rulantă şi în cinci-zece ani am avea şi o schimbare de mentalitate, am avea şi o apropiere firească, s-ar aşeza lucrurile la locul lor”, a spus primarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.