Primarul de Homoroade este amorezat. Şi bun de legat

Primarul comunei Homoroade din judeţul Satu Mare, Simion Ardelean, alintat Simică de soţia viceprimarului, este îndrăgostit, în mod deosebit de banii publici. Primarul Ardelean se află la al doilea mandat, fiind ales edil şef al comunei Homoroade, una din cele mai sărace şi îmbătrânite localităţi din judeţul Satu Mare, în 2008 şi în 2012, pe listele PDL. În 2014 primarul Ardelean a trecut cu armele şi bagajele din PDL la PSD, în urma campaniei de racolare declanşate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD. Astfel, Simică a fost efectiv cumpărat cu promisiuni şi proiecte de milioane de euro.

Prima tranşă de bani a primit-o pentru organizarea a două cursuri în comună, unul pentru femei maltratate şi unul pentru femei de serviciu şi vânzătoare. Cursurile au fost organizate la şcoala din Homorodul de Mijloc, având coordonatori de proiecte pe soţia primarului, Ioana Ardelean, învăţătoare la o şcoală generală din municipiul Satu Mare, la secţiunea „femei maltratate”, respectiv pe soţia viceprimarului, Veronica Tătar, directoarea şcolii generale Homoroade (de care sătenii spun că primarul a devenit tot mai apropiat), la secţiunea „femei de serviciu şi vânzătoare”. La aceste cursuri nu au fost înscrise femeile în nevoie, ci o sumedenie de persoane apropiate primarului şi grupului său de interese: angajate ale primăriei, educatoare de la grădiniţele din comună, vânzătoare de la magazinele locale, casnice, pensionare, cunoştinţe din municipiul Satu Mare. După terminarea cursurilor, fiecare absolventă a primit suma de 6.000 lei, din care şi-au cumpărat autoturisme sau bunuri casnice cu care se mândresc. Coordonatoarele de proiect au fost răsplătite cu sume mult mai mari. Ceilalţi săteni nu au aflat până astăzi care au fost criteriile în baza cărora au fost selectate cursantele şi vorbesc că prin aceste cursuri s-a dat mită mascată clientelei politice a primarului, în perspectiva viitoarelor alegeri.

Primăria comunei Homoroade a mai primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), o sumă substanţială pentru asfaltarea unor drumuri săteşti. Până în prezent nu a fost asfaltat nici unul din drumurile săteşti planificate, iar sătenii şi conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare nu ştiu ce destinaţie a avut suma primită. Aceştia aşteaptă lămuriri din partea Curţii de Conturi cu privire la utilizarea banilor pentru cursurile susmenţionate si pentru asfaltarea drumurilor săteşti.

Asociaţiile fantomă şi banii APIA

Sătenii din Homoroade îl mai acuză pe primarul Ardelean de sifonarea a mulţi bani, prin intermediul socrului său, Ioan Oşan, de profesie inginer agronom. Deşi este pensionar, acesta a fost angajat o perioadă secretar al primăriei, după care a rămas pe statele de plată ale primăriei ca funcţionar. Socrul său activează de câţiva ani şi în funcţia de preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Homoroade, care nu deţine nici măcar o vită, un porc sau vreun alt animal (berbec, cocoş etc). Cu toate acestea, Primăria comunei Homoroade a închiriat acestei asociaţii fantomă o păşune în suprafaţă de850 hectare, cu o chirie lunară de 2 lei/hectar. Pentru această păşune, asociaţia fantomă încasează anual de la APIA sumă de 110.000 de euro, care se scurge în buzunarele socrului, ale primarului şi ale unor consilieri apropiaţi acestuia. De exemplu, firma consilierului local Gâţ Ionel a încasat 80.000 lei anual pentru aşa-zise lucrări de întreţinere efectuate pe păşune. Pentru aceste lucrări de întreţinere au fost întocmite state de plată fictive pe numele unor cetăţeni din comună, care au primit însă sume de zeci de ori mai mici decât cele pentru care au semnat. Un tânăr din localitate a primit, de exemplu, suma de 700 lei, dar a semnat pentru suma de 6.800 lei. Este de reţinut faptul că primarul Ardelean a obţinut aprobarea contractului de închiriere a păşunii cu concursul a şase consilieri apropiaţi, care reprezintă majoritatea în Consiliul Local (alcătuit din 11 consilieri).

Interese de fami(g)lie la primărie

Homorodanii îi suspectează pe primarul şi pe viceprimarul lor şi de primirea unor „comisioane” babane, unii vorbesc chiar de 20%, pentru lucrările efectuate de firma Tarr din Livada în comuna lor. Primăria Homoroade a ales firma Tarr pentru executarea unor lucrări constând în asfaltarea a 12 kilometri de drumuri din comună şi pentru reabilitarea căminului cultural din satul Homorodul de Mijloc, pentru care s-a obţinut o finanţare europeană de 2,8 milioane de euro. Cert este că, după executarea acestor lucrări, primarul şi viceprimarul din Homoroade şi-au cumpărat fiecare câte un apartament în municipiul Satu Mare. Legat de reabilitarea căminului cultural din Homorodul de Mijloc, sătenii au mari suspiciuni în condiţiile în care acesta a fost prezentat drept cămin nou după Revoluţie. Oamenii reclamă faptul că platforma betonată din jurul căminului ar fi fost inclusă în situaţia de lucrări, precum şi că au dispărut toate dotările din cămin, începând cu sobele, instalaţiile sanitare, gresia şi faianţa.

Primarul şi viceprimarul din Homoroade au avut parte şi de alte beneficii. Cu susţinerea primarului, soţia viceprimarului, înfocata Veronica, a fost numită directoare a şcolii generale Homoroade, deşi are studii superioare întârziate şi controversate la o universitate privată cunoscută drept fabrică de diplome. Ca să fie cât mai apropiat de aceasta, primarul Ardelean s-a autonumit în consiliul de administraţie al şcolii. Soacra primarului este menţinută nelegal pe un post de educatoare la grădinţa din satul Necopoi, care este frecventată de un singur copil, dar sunt înregistraţi fictiv 10 copii din alte sate ale comunei. Primăria Homoroade a făcut demersuri la Electrica Satu Mare pentru instalarea unei reţele electrice până la un teren deţinut de viceprimarul Dănuţ Tătar în zona de agrement Oţeloaia, sub pretextul sprijinirii unei firme private care doreşte să construiască o pensiune în zonă. Viceprimarul Tătar a folosit de mai multe ori tractorul cu remorcă din dotarea primăriei pentru a-şi aduce lemne din pădurea comunală, cu privire la care sătenii sunt curioşi dacă deţine bon măcar pentru un metru cub. Locuind în municipiul Satu Mare, primarul şi viceprimarul îşi decontează şi cheltuielile de deplasare la Homoroade şi retur. Pe de altă parte, homorodanii se plâng că primarul şi viceprimarul se ocupă de orice în afară de problemele şi sesizările lor.

O soartă dubioasă a avut-o parcul auto al primăriei. O maşină de pompieri primită gratuit nu a mai fost întreţinută şi a fost abandonată, iar recent a fost dezmembrată şi predată la fier vechi. Un autoturism Dacia primit gratuit, care era în stare bună de funcţionare, a fost folosit aproximativ şase luni, după care viceprimarul Tătar l-a dus la un atelier din localitatea Amaţi, unde au fost dezmembrate motorul, carburatorul, electromotorul, alternatorul, ambreiajul şi alte piese, care au fost montate pe maşina Dacia proprietatea personală a viceprimarului. Episodul cel mai interesant îl constituie accidentarea şi dispariţia autoturismului Dacia Logan care a fost primit de Primăria comunei Homoroade, cu sprijinul deputatului Octavian Petric, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, cu ocazia racolării politice a primarului Simion Ardelean. Autoturismul respectiv a dispărut subit în luna noiembrie 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, şi a reapărut la primărie doar în ianuarie 2016. Potrivit unor săteni, autoturismul a fost găsit accidentat şi abandonat pe câmp între localităţile Lipău şi Valea Vinului, dar, în urma unor intervenţi politice, şeful Secţiei zonale de Poliţie Valea Vinului şi şeful de post din Homoroade au muşamalizat cazul. Homorodanii aşteaptă un răspuns din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare.

Vom reveni cu amănunte privind alte afaceri ale primarului Simion Ardelean, care candidează pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din 5 iunie 2016, îndeosebi cu afacerea livezii din satul Necopoi, precum şi cu amănunte legate de protectorii politici şi judiciari ai edilului şef din Homoroade.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.