Primarul din Deva, închisoare cu executare

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de conducerea unui autoturism sub influența alcoolului.

Update: Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, s-a predat la Poliție.

„Este la sediul IPJ Hunedoara. El a venit de bunăvoie, înainte să primim mandatul de executare a pedepsei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Bradu.

Ea a menționat că, în momentul în care va fi primit mandatul de executare a pedepsei pe numele lui Mircia Muntean, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale vor pune în executare prevederile din acel document.

Cel mai probabil, Mircia Muntean va fi dus la Penitenciarul Bârcea Mare, de lângă Deva.

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a respins apelul declarat de Mircia Muntean şi a menţinut sentinţa dată de instanţa de fond în iunie 2016.

Iniţial, Mircia Muntean a fost condamnat în 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ulterior, în iunie 2016, el a primit, într-un alt dosar, tot la ÎCCJ, doi ani de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului. Cele două pedepse au fost contopite, iar Mircia Muntean va executa 6 ani închisoare.

Mircia Muntean a încercat să scape de condamnarea de 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu prin iniţierea unei contestaţii în instanţă, pe motiv că această infracţiune a fost dezincriminată de Curtea Constituţională, însă demersul său a fost respins de judecători.

În primul dosar, Mircia Muntean a fost acuzat de abuz în serviciu, după ce a efectuat o tranzacţie ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii susţineau că se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului. Beneficiar al acestei tranzacţii a fost Iosif Man, decedat în 2006, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu maşini de lux furate din străinătate.

În al doilea dosar, Mircia Muntean a fost trimis în judecată în 2015, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Procurorii susţin că, la data de 30 octombrie 2014, organele de poliţie din cadrul municipiului Deva au fost sesizate cu privire la faptul că, în zona aflată în intersecţia semaforizată dintre str. Zarandului şi str. Mihai Viteazu, pe banda 1 de circulaţie a sensului de mers Sibiu – Arad, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de Mircia Muntean. Din probe a reieşit că Mircia Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staţionare la culoarea roşie a semaforului, venind din spatele acestora şi nereuşind să oprească la timp autoturismul la volanul căruia se afla, ulterior îndepărtându-se de zona accidentului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.