Primarul din Iași, adus cu mascații la DNA (Video)

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat, joi după-amiază, de procurorii DNA, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, dar şi la sediul primăriei şi la Poliţia Locală, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în acest an. Edilul a fost adus la DNA București cu mascați, într-o dubă, pentru audieri.

Primarul din Iași Gheorghe Nichita este cercetat de DNA pentru că, abuzând de funcția deținută, ar fi instigat mai mulți polițiști să efectueze supravegheri operative și investigative în cazul unor persoane, au declarat, joi, pentru agenția Agerpres, surse judiciare.

Nichita este suspectat că, în scopul obținerii pentru sine a unui folos necuvenit, a solicitat unor lucrători ai Poliției Locale Iași, respectiv funcționari publici cu funcții de conducere, instituție aflată în subordinea sa, să efectueze acțiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul polițienesc și bunurile aflate în dotarea poliției.

Sursele citate susțin că primarul dorea să cunoască exact deplasările unor persoane și toate detaliile legate de acestea. Nichita ar fi solicitat supravegherea inclusiv a persoanelor cu care acestea se întâlneau.

Aceleași surse au precizat că Nichita îi cerea lui Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Poliției Locale Iași, și lui Ștefan Avîrvarei, șef serviciu Poliția Locală Iași, să trimită polițiști din subordine în locurile unde știa că sunt persoanele despre care acesta dorea să obțină informații și le cerea să-l țină la curent cu toate detaliile, respectiv cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă și de unde vin.

Potrivit surselor judiciare, Hliboceanu, la cererea primarului, solicita unor polițiști din subordine să acceseze inclusiv bazele de date ale instituției, pentru a verifica autoturismele unor persoane, dar și pe cea a Evidenței Populației, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor mașini.

Procurorii DNA au descins joi la Primăria Iași, la Poliţia Locală, precum şi la locuinţa primarului Gheorghe Nichita şi la cele ale şefilor Poliţiei.

DNA a anunțat joi dimineață într-un comunicat de presă că sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise de la începutul anului 2015 până în prezent”, se menționează în comunicatul citat.

Gheorghe Nichita, vicepreședinte PSD, este primar al Iaşiului din 2003.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.