Primarul din Novaci: Localnicii au fost greu de convins să îşi părăsească locuinţele

Judeţul Gorj a fost cuprins de inundaţii, una dintre cele mai afectate localităţi fiind Novaci. După ce apa Gilortului a ieşit din matcă şi gospodăriile le-au fost inundate, localnicii au fost convinşi cu greu să-şi părăsească locuinţele.

Edilul Dumitru Leuştean spune că oraşul Novaci nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie din 1967. „A fost declarată situaţie de alertă în localitatea Novaci. Situaţia este extrem de dificilă. Se lucrează la evacuarea oamenilor şi a fost mai greu la acest capitol întrucât localnicii au fost greu de convins să îşi părăsească locuinţele. Ei erau optimişti, spunând că nu va mai apărea o a doua viitură şi nu vor să plece din case. S-a intervenit cu un detaşament militar şi într-un final am rezolvat situaţia. Au fost puse la dispoziţie sălile de sport din localitate, căminul liceului şi am luat în calcul şi spitalul din oraş, având al dipoziţie 70 de paturi libere”, spune primarul, citat de gorj-domino.ro.

După ce casele le-au fost inundate, localnicii sunt acum îngrijoraţi şi pentru recoltele compromise: „Acum în grădină am porumb, numai ce l-am semănat şi este în apă. Aşa am avut şi până de Paşte. Am pus porumb că sunt singură şi nu are cine să îmi umple grădina cu pământ, dar e apă multă, bălteşte”, a declarat o localnică”. Cel mai afectat este grâul: „Nu putem să-l mai treierăm, nu putem să băgăm combina, cum ne ducem se pun ploile. Combinele sunt particulare, le găsim greu. Nu am apucat să treierăm nimic, este la pământ şi vijelii şi bani băgaţi, 10-15 milioane. Mai bine cumpăram grâu şi nu aveam treabă”, a adăugat o altă localnică.

Oraşul Novaci a fost lovit de o viitură puternică de peste trei metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, a inundat străzi şi gospodării şi a ameninţat casele oamenilor, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a peste 70 de gospodării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.