Primarul Sectorului 4, la trântă cu presa

Presa scrisă mai primește o lovitură. Chioșcurile de ziare din Sectorul 4 al Capitalei au fost luate cu asalt de reprezentanții primăriei, care vor „să curețe spațiul public“. Distribuitorii au primit somații pe 13 iunie a.c. să-și desființeze chioșcurile în 24 de ore, în caz contrar autoritatea locală va veni să le ia, iar proprietarii vor plăti costurile de demolare. Firmele de distribuție a presei au ajuns să concureze cu chioșcurile florarilor, ale căror profituri sunt mult mai mari comparativ cu investițiile. Distribuitorii vor să renunțe la micile afaceri cu ziare, reviste și cărți, dacă primăria nu le va un răgaz de patru luni ca să-și cumpere spaţii noi.

Ștefan Udățeanu, administratorul Press Book, susține că, în prezent, toate chioșcurile de distribuție presă și cărți din Sectorul 4 funcționează ilegal. La această situație s-ar fi ajuns chiar din cauza primarului Daniel Băluță, care refuză să le elibereze avizele de funcționare. „De la noua schimbare a conducerii primăriei, mă confrunt cu refuzul nejustificat de eliberare a acordurilor de funcționare, toți funcționând ilegal în acest moment“, spune Udățeanu. Distribuitorul susține că, în luna martie 2017, primăria a elaborat un nou regulament de amplasare a chioșcurilor de presă, obligându-l să cumpere un model nou, adică să investească bani în proiectare, cumpărare și montare. „Acest proiect este în derulare. Noi, ca tâmpiții, credeam că domnul primar vrea un proiect pentru 10 ani, nu să le schimbăm din trei în trei ani. Florarii au venit cu chioșcuri mai vechi, dar puțin vopsite, fără rafturi și sisteme de siguranță“, a declarat, pentru Cotidianul, Ștefan Udățeanu. El susține că florarii, care „sunt apărați de parlamentarii pe care îi au și de minorități“, nu au fost asaltați și amenințați de reprezentanții primăriei.

Se pierd câteva sute de locuri de muncă

Odată cu desființarea celor circa 50 de puncte de vânzare care mai sunt în Sectorul 4, câteva sute de persoane își vor pierde și locurile de muncă, societățile de distribuție vor falimenta, iar editurile vor avea de suferit. „În spatele unui chioșc sunt cel puțin 20 de angajați, mai spune Udățeanu. De anul trecut până acum, circa 50 de chioșcuri au fost ridicate, dar 20 sunt și acum neocupate.“ Omul se întreabă de ce nu le ridică pe acestea primăria. „Am încercat sâmbătă, 10 iunie, să oprim acțiunea de ridicare a două chioșcuri de la Piața Norilor, care funcționau de mai bine de 10 ani în acea zonă și care, până la venirea actualei conduceri a primăriei, au avut acte în regulă“, spune distribuitorul. „Probabil că vor veni peste noi sâmbătă sau duminică, așa se obișnuiește în Sectorul 4“, ne-a mai spus Udățeanu. Oamenii spun că doresc un comerț civilizat, „dar nu se poate peste noapte, avem nevoie de susținere, de timp, înțelegere și de garanții din partea primăriei, pentru investiția pe care o facem (un chioșc costă între 8.000 și 12.000 euro, în funcție de dotări)“.

Protocolul care nu există

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, fostul jurnalist Cristian Zărescu, ne-a declarat că distribuitorii, ca și florarii, știau că trebuie să schimbe chioșcurile de anul trecut, când s-a semnat un protocol comun. „Nu există nicio somație. Florarii s-au mișcat mai repede. Aveau chioșcuri cu prelate fixate cu bare de lemn“, a recunoscut Zărescu. El a promis că ne va transmite protocolul invocat, dar nu am primit nimic. Ștefan Udățeanu ne-a spus că nu există niciun protocol în acest sens. „Nu există niciun protocol cu noi, ci doar cu florarii. Cu noi a avut doar discuții. Primăria s-a repezit pe 10 iunie să desființeze două chioșcuri. Noi am protestat, iar acum suntem somați să ni le desființăm singuri“, spune distribuitorul.

Oamenii îi cer primarului un răgaz de 3-4 luni pentru a se putea adapta actualelor cerințe. Ei spun că sunt înregistrați la ANAF, la Registrul Comerțului, că plătesc taxe și impozite, numai primăria nu le dă avizele de funcționare, și vor cere în instanță anularea dispoziției de primar, în baza căreia sunt ridicate chioșcurile. „Nu mai au oamenii de unde să cumpere ziare. Doar pe la gurile de metrou mai sunt chioșcuri. Noi am funcționat în chioșcurile Acces Press, aprobate de Consiliul General și concesionate pe 49 de ani. Nu erau deloc uzate“, ne-a mai spus Ștefan Udățeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.