Primele detalii despre bugetul pentru 2015

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, luni, că bugetul va fi definitivat în această săptămână şi că, până pe 19 decembrie, ar putea fi adoptat de Parlament. Nu vor fi creşteri de taxe. Pot fi chiar reduceri de TVA, dacă FMI şi Comisia Europeană vor fi de acord. Sunt prevăzute majorări ale salariilor profesorilor.

„Vom avea bugetul definitivat. De pe 2 până pe 10 (decembrie – n.r.) vom pune în dezbatere acest buget şi pe 10 decembrie vom intra cu el în Parlament sau în dezbateri. Mi-aş dori mult ca până la sfârşitul sesiunii să îl şi finalizăm”, a declarat luni ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

El a precizat că bugetul nu va conţine majorări de taxe şi impozite şi că Executivul ia în calcul adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală.

”Noi deja, datorită conformării şi gradului de colectare mai bun, preconizăm că vom putea să facem liniştiţi bugetul cu tot ceea ce am adoptat până azi, ba chiar ne gândim la unele măsuri suplimentare de relaxare fiscală”, a spus Vâlcov, care a arătat că nu poate spune până vineri care vor fi aceste măsuri, atunci fiind definitivat bugetul şi că, oricum, premierul este cel care le va comunica.

Întrebat dacă printre măsuri e inclusă şi reducerea TVA, Vâlcov a precizat: ”Putem să ne gândim inclusiv la asta”. ”În urma negocierilor şi discuţiilor pe care le vom avea cu FMI, e posibil (să ne gândim la reducerea TVA, n.r.) şi la anumite produse, dar e posibil să ne gândim şi la general”, a adăugat Vâlcov. Şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter, va veni la Bucureşti în 2 decembrie.

În prezent, discuţiile legate de buget au fost finalizate pentru „80% din ministere” iar „vineri stabilim la nivel guvernamental cu ce propunere de buget ne ducem în dezbatere”, respectiv în faţa Parlamentului, a continuat el, exprimându-şi speranţa că aprobarea acestuia ar putea avea loc până în 19 decembrie.

„Investiţiile din fonduri europene vor fi o prioritate în 2015, când guvernul sper să dubleze suma alocataă cofinanţărilor”, a arătat ministrul.

Darius Valcov a mai spus că în proiectul de buget este inclusă majorarea salariilor profesorilor, cu 5% de la 1 martie şi cu 5% din 1 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.