Primele estimări: Macron – 23,7%, Le Pen – 21,7%

Candidatul centrist Emmanuel Macron este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, anunță televiziunea belgiană RTBF, citând mai multe institute de sondare a opiniei publice. ”Toate sursele noastre confirmă un lucru: Macron este în frunte și se va califica în turul al doilea. În spatele său, Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon și Francois Fillon își dispută locul în al doilea tur”, scrie site-ul RTBF. Televiziunea belgiană mai arată că în departamentele de peste mări primele poziții au fost ocupate de Macron și candidatul stângii radicale, Melenchon.

Cu două ore înainte de închiderea urmelor, prezența era de 69,4%, cu circa un procent mai redusă decât la primul tur al prezidențialelor din 2012.

Urmele s-au închis în Franța la ora 20, ora României (spre deosebire de ora 19, la ultimele prezidentiale). În marile centre urbane secțiile de vot se închid la ora 21. Abia atunci vor fi publicate primele exit poll-uri, însă presa belgiană și elvețiană de limbă franceză a făcut un obicei din nerespectarea acestui embargou.

De notat că primele rezultate sunt cele centralizate din zonele mai puțin populate ale Franței, unde urnele s-au închis mai devreme, urmând ca rezultatele cele mai relevante să fie publicate mai târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.