Primele indicii în legătură cu transfuzia de sânge greșită

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Laurenţiu Colintineanu a declarat vineri seara la Digi 24, referindu-se la cazul transfuziei greșite de sânge de la Spitalul CF2, că primele indicii arată că pacienta de 39 de ani a primit sânge din altă grupă deoarece analizele ei au fost încurcate cu ale unei alte femei.

„În momentul de faţă Inspecţia Sanitară efectuează verificări ale întregii documentaţii aferente pacientei. Vorbim de foaia de observaţii, de registrele de transfuzii, tot ce are legătură cu acest lucru. Deocamdată indiciile arată – ancheta nu e finalizată, de asta spun indicii -, toate bănuielile duc către o greşeală la determinarea grupei. În speţă că determinarea grupei şi incompatibilitatea au fost determinate pentru o pacientă, iar apoi, transfuzia pe baza acelor analize a fost efectuată unei alte paciente. Ancheta este în curs, Inspecţia Sanitară verifică, după cum am spus, toate documentele. Ce pot să vă confirm deocamdată 100% este că unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizaţie de funcţionare. Ceea ce înseamnă însă nu neapărat că aceasta este o consecinţă directă a posibilei erori. Spun posibile pentru că nu s-a dovedit deocamdată, avem doar indicii care duc în această direcţie. Rămâne de văzut exact care este starea documentaţiei necesare pentru acreditarea unităţii de transfuzii a acestui spital. Aşteptăm şi raportul final al Inspecţiei Sanitare, probabil în orele târzii ale acestei seri (vineri seara – nr.)”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Acesta a mai precizat că informaţia a ajuns la Ministerul Sănătăţii în urma sesizărilor făcute de rudele pacientei şi apoi de colegii acesteia de serviciu. „Aşa am fost informaţii. Ministerul Sănătăţii s-a mobilizat imediat, împreună şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că unitatea spitalicească este în subordinea acestui minister. Al Transporturilor, adică. Inspectorii au constatat în cursul zilei de astăzi, nu cu multă vreme în urmă, că unitatea de transfuzii nu are autorizaţie. Urmează să verifice exact ce înseamnă asta. Adică pot fi mai multe variante. Unitatea poate să îndeplinească toate condiţile necesare pentru autorizare dar, pur şi simplu, undeva a existat o sincopa la depunerea documentelor la DSP. Sau nu îndeplineşte toate criteriile. Şi atunci ne-am situa – repet, nu sunt concluziile finale ale raportului – în aceeaşi situaţie ca la Spitalul de Arşi şi ar trebui suspendată funcţionarea unităţii de transfuzii. Ceea ce are ca şi consecinţă neefectuarea operaţiilor care presupun tranfuzii. Dar, repet, aceste două sunt posibilităţi în momentul de faţă, nu sunt concluzii finale”, a mai declarat acesta.

Femeia căreia i s-a făcut transfuzia greșit suferă de cancer de col uterin în fază incipientă. Acum este în stare gravă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.