Primele promisiuni PSD amânate

Ziua de 1 martie ar fi trebuit să fie data când urma să intre în vigoare mai multe măsuri din programul de guvernare al PSD, însă doar câteva dintre ele au fost respectate. Astfel, de ieri au intrat în vigoare creșterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei, angajații din Sănătate vor avea sporuri mai mari, peste 100 de medicamente vor fi mai ieftine.

În schimb, sunt amânate promisiunile pe care șeful PSD, Liviu Dragnea, le-a făcut imediat după câștigarea alegerilor din 11 decembrie 2016. Nu se aplică TVA zero la vânzarea locuințelor sub 450.000 lei, dar nici pentru publicitate. De asemenea, se renunță momentan la aducerea TVA zero pentru materiile prime și serviciile din agricultură. Legislația europeană prevede că pentru orice cotă de TVA mai mică de 5% trebuie obţinută o derogare de la Comisia Europeană. Este posibil ca această derogare să fie obținută după mai multe luni. „Noi sperăm să ne mişcăm rapid şi suntem optimişti“, a declarat recent Ionuț Mişa, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În ceea ce priveşte extinderea cotei zero de TVA la vânzarea de locuinţe, Dragnea a depus la Senat un proiect care vizează însă doar persoanele fizice şi care nu are un termen de aplicare.

Se amână, de asemenea, acordarea unui tichet de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar, reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 2% la 1%, ridicarea plafonului de venituri pentru încadrarea microinteprinderilor de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.

Ce se schimbă

Peste un milion de români vor primi pensii minime mărite, de la 400 la 520 de lei. Impactul bugetar, conform Consiliului Fiscal, va fi de 1 miliard de lei (0,15%). Aceste pensii se vor mai mări la vară, când se va majora punctul de pensie. Luna trecută, Cabinetul Grindeanu a aprobat o Hotărâre prin care salariații din Sănătate vor primi de la 1 martie sporuri mărite. Aceste majorări vin după cele din luna august 2016. Cele mai mari sporuri, respectiv cele cuprinse între 45% și 85% din salariul de bază, se acordă pentru: personalul care lucrează la leprozerie, morgi, necropsii şi în prosecturi din unităţi sanitare, institutele de medicină legală şi serviciile de medicină legală judeţene, personalul care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie (spitale şi sanatorii) etc. Spor pentru condiţii deosebit de periculoase, de 70% din salariul de bază, vor primi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structurile de primire a urgenţelor – UPU-SMURD şi UPU –, personalul de intervenţie din serviciile de ambulanţă, personalul din secțiile ATI şi terapie intensivă. Alte categorii de personal medical vor primi sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase, de 45-70% din salariul de bază.

Unele medicamente ar putea să dispară

Din prima zi a lunii martie, peste 100 de medicamente esențiale și vaccinuri care ies de sub patent costă cu 35% mai puțin. Anul trecut, ministrul Vlad Voiculescu a semnat ordinul care prevedea o scădere etapizată, în doi ani, a preţurilor medicamentelor care ies de sub patent, prima reducere, de 10%, fiind prevăzută în luna ianuarie 2017, pentru a se evita dispariția lor de pe piață. Guvernul Grindeanu a renunțat la măsura lui Voiculescu și a decis să coboare cu 35% prețurile acestor medicamente la 1 martie, în ciuda faptului că mai multe voci din sistemul de sănătate, precum și din rândul reprezentanților pacienților, susțin că decizia ar putea avea efecte contrare – lipsa medicamentelor.

O altă schimbare este aceea că medicii vor putea prescrie pacienţilor 24 de medicamente care, în prezent, se acordă cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, după data desfiinţării comisiilor de specialişti, şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.