Primele reacții după votarea bugetului de către Parlament

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și Camera de Comerț Americană din România (AmCham), care reunește 400 de societăți americane, internaționale și locale, au făcut primele comentarii legate de legea bugetului pentru 2017 votată marți de către Parlament. „Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilităţii preţurilor şi stabilităţii financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajută. Ajută politica monetară. Ne-am uitat şi la construcţia bugetară şi cred că acest buget este unul ambiţios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi”, a afirmat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.

Reprezentanții AmCham susțin că o creştere economică de 5,2% în condiţiile unui deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de creştere a capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea fără abateri a programului de investiţii propus. „Ţintă ambiţioasă de creştere a veniturilor bugetare trebuie bazată pe creşterea gradului de colectare şi nu pe intervenţii la nivelul politicilor fiscale. În acest sens, este vitală accelerarea proiectelor existente de întărire a capacităţii administrative a autorităţii fiscale pentru creşterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare şi pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu modernizarea administraţiei publice în general”, se se spune într-un comunicat AmCham. Reprezentanții organizației spun că este importantă o construcţie bugetară echilibrate, orientată spre creştere economică şi investiţii, care să confere stabilitate, predictibilitate şi în egală măsură sustenabilitate măsurilor adoptate în scopul dezvoltării economiei. De asemenea, AmCham spune că este deosebit de importantă respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 de miliarde lei pentru investiţii, care, în condiţiile unei prioritizari şi directionari strategice vor avea un aport major în recuperarea decalajelor pe care România încă le înregistrează în domenii cheie precum educaţie, sănătate, infrastructură sau cercetare şi dezvoltare.
„Este în defavoarea României pe termen mediu şi lung că pentru atingerea ţintelor bugetare să se renunţe din nou la investiţii sau să se recurgă la modificări în domeniul fiscalităţii cu impact direct şi imediat asupra comunităţii de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat. De asemenea, considerăm că absorbţia fondurilor europene trebuie să rămână o prioritate centrală a agendei guvernamentale, reflectată că atare în proiectul de buget. Având în vedere importantă cadrului bugetar pentru mediul economic, AmCham România subliniază nevoia derulării unui proces de consultare real şi deschis cu toate părţile implicate cu privire la proiectul bugetului de stat, precum şi cu privire la orice politici publice cu impact asupra mediului de afaceri”, se mai spune în comunicatul AmCham.

.
Bugetul pentru 2017 se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB, a declarat premierul Sorin Grindeanu în Parlament. „Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi toate programele publice pe termen scurt şi mediu. Este poate singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195
miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht”, a spus Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterile pe proiectul de buget pe 2017.
Conform acestuia, veniturile bugetare proiectate pentru 2017 sunt estimate la 254,717 miliarde de lei, respectiv 31,3% din PIB.
„Veniturile din economia internă reprezintă 232,5 miliarde de lei, respectiv 28,5% din PIB, iar sumele de la UE şi alţi donatori sunt estimate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 miliarde lei pe politică agricolă şi 9,9 miliarde de lei pe politică de coeziune şi
alte programe. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB”, a precizat
premierul.

Bugetul pe 2017 a primit votul final marţi, în plenul celor două camere ale Parlamentului, în absenţa a peste 150 de parlamentari. 208 parlamentari au votat pentru şi 105 împotrivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.