Primele rezultate în cazul prezidențialelor din Austria

Austriecii au fost chemați duminică la urne să-și aleagă preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin. Peste 6 milioane de alegători au fost aşteptaţi la vot.

Update După numărarea a 95% din buletinele de vot, candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, conduce cu 51,9% din voturi, în timp ce contracandidatul său, ecologistul Alexander Van der Bellen are 48,1% din sufragii.

Numărătoarea parțială nu cuprinde și cele 900.000 de voturi prin corespondență, aproximativ 14% din totalul sufragiilor. Iar cum alegătorii care au optat pentru acest tip de vot manifestă opinii mai degrabă nefavorabile formațiunii lui Hofer, Partidul Libertății (FPO), este posibil ca voturile lor să încline balanța în favoarea lui Van der Bellen.

Update: Sondajele la ieșirea de la urne arată un rezultat strâns în confruntarea de la prezidențiale dintre candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, și ecologistul Alexander Van der Bellen, transmit agențiile internaționale de presă.

Într-unul dintre sondaje Norbert Hofer este cotat cu 50,9% din voturi, iar în altul cu 50,2%, marja de eroare fiind de 2%. Un al treilea sondaj arată o diferență și mai strânsă, 50,1% în favoarea candidatului extremei drepte.

Deznodământul ar putea fi cunoscut abia luni, după ce vor fi numărate și voturile celor aproximativ 900.000 de alegători care au votat prin corespondență.

Scrutinul a stârnit mult interes în Europa din cauza posibilității ca un reprezentant al extremei drepte să devină pentru prima dată președinte al unui stat membru al UE.

Candidatul extremei drepte austriece, Norbert Hofer, și independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, s-au confruntat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale în Austria, după ce primul tur de scrutin, s-a soldat cu eliminarea, pentru prima oară în istoria postbelică a țării, a reprezentanților celor două mari partide, social-democrat și conservator, reunite din 2008 într-o mare coaliție de guvernare.

Norbert Hofer a obţinut în primul tur 35% din voturi. Acesta a candidat pe o platformă anti-imigrație și anti-Europa.

Totuși, în declarațiile sale, Norbert Hofer s-a abținut de la derapaje xenofobe ce au caracterizat partidul său pe vremea când era era condus de Jorg Haider, el concentrându-și discursul pe chestiunile economice, cum ar fi combaterea șomajului și creșterea nivelului de trai. De asemenea, Hofer a exclus posibilitatea de a susține ieșirea Austriei din UE, cu excepția situației în care Turcia ar adera la blocul comunitar.

Redus de obicei la un rol protocolar și moral, președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, dispune în realitate de puteri formale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.

După primul tur al scrutinului, presa relata că în timpul campaniei, Hofer a amenințat în mod deschis că dacă va fi ales va recurge la această posibilitate în situația în care majoritatea guvernamentală nu îi va urma recomandările mai ales în ce privește problema migranților.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.