Primele semne că se apropie sfârșitul banilor

Banca Central Europeană va desființa bancnota de 500 de euro. Este aceasta o descoperire în lupta împotriva crimei organizate? Sau este începutul sfârșitului pentru numerar? Iată cinci întrebări și cinci răspunsuri, pe care le-a pus publicația germană Der Spiegel. Proiectul de lege privind scoaterea de pe piață a acestei banknote există de de 15 ani iar Consiliul Băncii Centrale a decis ca proiectul să meargă mai departe. Nu imediat, dar în curând. Decizia a fost previzibilă, indignarea multora, de asemenea. De la politicieni de stânga și avocații consumatorilor până la președintele Budesbank sau asociația de panificație Sparkassen. Aproape toți vor păstrarea bancnotei, cu toate cu doar puțini cetățeni au avut ocazia să poarte în buzunar o hârtie de 500 de euro.

  • De ce trebuie promovat proiectul de lege de scoatere a bancnotei de 500 de euro de pe piață?

Președintele BCE, Mario Draghi, susține că eliminarea celui mai mare certificate de euro are un singur motiv: lupta împotriva criminalității. “Bancnote de 500 de euro este un instrument pentru activități ilegale”, a declarat italianul din fruntea Băncii Centrale.

În domeniul crimei organizate se prefer plățile în numerar, fie că e vorba de finanțarea terorismului, de Mafie sau de traficul de droguri. Numerarul este anonim, se poate schimba rapid și este dificil să-l urmărești. Singurul dezavantaj al numerarului pentru indivizii care îl prefer este că există fizic, în natură: sumele trebuie mutate dintr-o parte într-alta. La zece milioane de euro ai nevoie de 200.000 de bancnote de 50 de euro, care împreună reprezintă 184 de kilograme. În cazul în care pui bancnotele una peste alta creezi un turn de 20 de metri înălțime. Cu alte cuvinte, un transfer discret cu valiza mică ar fi dificil. Dacă avem bancnote de 500 de euro, atunci vom vorbi de doar 20.000 de bilete. Acestea corespund unei cantități de 22 de kilograme care este, evident, mai ușor de manipulat.

Nu este vorba doar de marile bande criminale, ci și de evazioniștii care ascundeau 100.000 de euro în Elveția de autoritățile fiscale germane și aduceau bani în numerar peste graniță să plătească în Germania. Și aici bancnota de 500 face de serviciu mult mai bun.

  • Cum anume ar trebui să facă eliminarea?

Dacă aveți câteva pachete din bancnote de 500 de euro de sub pernă, trebuie să nu vă faceți griji – banii vor rămâne pe termen nelimitat schimbabili. Conform BCE, la finele lunii martie, existau în circulație 594.417.006 de certificate. Deși acestea reprezintă aproape trei procente din toate bancnotele euro, totuși vorbim de o sumă uriașă: aproape 300 de miliarde de euro – sau aproape 30 la sută din valoarea numerarului în euro. Bancnotele urmează să fie emise în conformitate cu rezoluția Consiliului guvernator până la finele lui 2018. După aceea va fi interesant ce se va întâmpla. Pentru că BCE va trebui să le retragă pas cu pas și înlocuite cu bancnote de 100 și 200 de euro. Dar costurile de imprimare sunt estimate la aproximativ o jumătate de miliard de euro – o afacere uriașă pentru cei care tipăresc bani.

  • Ce cereri de limitare de numerar mai există?

Cine crede că eliminarea certificatului de 500 de euro poate combate activitățile criminale procedează în mod logic. Prin urmare, unii experți cer desființarea bancnotelor de 200 și de 100 de euro. Cu câte este mai mică valoarea de bani de hârtie, cu atât mai dificil se fac plăți în economie. Se diminuează în felul acesta ilegalitățile prin tranzacții în numerar. Există unele state în Europa unde există a limite de plăți în numerar, unul dintre state fiind România.

În Spania maximul de plată cu numerarul este de 2.500 de euro, în Italia de 3.000 de euro. În Germania, guvernul federal se gândește la introducerea unei plafon de 5.000 de euro. Și Comisia Europeană examinează o eventuală limitare la nivelul UE pentru plățile în numerar.

  • Ce se întâmplă dacă până la urmă dispar banii?

Cel puțin asta e marea frică a multor. Unii critici susțin că acestea sunt primele încercări care fac să dispară banii din economie.

Cei mai mari susținători unei lumi fără numerar sunt economiștii Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei americane pe timpul lui Bill Clinton, și Kenneth Rogoff, fost economist-sef la FMI. De asemenea, șeful Deutsche Bank, britanicul John Cryan, a prezis la Forumul Econimic Mondial de la Davos, că în zece ani nu vor mai fi bani.

  • Ceea ce ar însemna eliminarea numerarului pentru consumatori?

Pentru consumatori, o lume fără numerar ar crea doar dezavantaje. Cu toții ne vom pierde liberate atunci când vom percepe bani sub forma unor cifre trecute pe ecranul computerului, fără să îi simțim în mână, scrie publicația Spiegel. Ceea ce este pe cont întotdeauna este supus unui control. Banca vede de unde vin banii și unde pleacă, iar acest lucru poate fi neplăcut.

Dacă economiști precum Larry Summers văd un avantaj al lumii fără numerar, pentru consumatori este un coșmar. În cazul în care singurul loc pentru deținerea de bani este contul bancar, acest lucru înseamnă că nu numai instituțiile financiare, dar și băncile centrale au acces mult mai mare la respectivele conturi. În cazul în care autoritățile monetare decid cu privire la ratele dobânzilor negative, banii din cont vor avea o valoare din ce în ce mai mică. Iar acest exemplu nu este deloc subțire. Începând cu 2014, BCE a împins rată a dobânzii spre un teritoriu negativ. Pentru economiști ca Summers rata dobânzii negative ar putea convinge companiile și consumatorii să investească mai mult și să consume mai consistent pentru a stimula economia. Însă, majoritatea clienților băncii sunt susceptibili la aceste idei.

Mai rău pentru ei ar fi atunci când banca lor ajunge să aibă dificultăți financiare. În Europa s-a permis recent că alături de acționari și donator de tot felul să contribuie la salvarea băncii și depozitele deponenților, cel puțin în cazul în care aceste depozite sunt mai mari de 100.000 de euro pe cont. .

În cele din urmă o interdicție de numerar ar face ca persoane fizice să fi mai dependente de tehnologie.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.