Primii audiați în Comisia parlamentară de anchetă

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Mihai Fifor, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare vor începe audierile, printre primii chemați fiind Dan Andronic, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru şi directorul STS, Marcel Opriş.

„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public. Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a spusMihai Fifor.

Miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care era ministru de Interne atunci.

„Miercuri, de la 9.00 la 14.00, şi vom invita ministrul de Interne de la vremea respectivă, domnul Vasile Blaga, însoţit de cei doi secretari de stat din momentul acela, pe ordine publică era domnul chestor Marian Tutilescu, iar pe partea de prefecturi implicat în organizarea campaniei electorale, domnul Mihai Capră. Şi, totodată, vom solicita prezenţa la comisie a STS prin domnul general Marcel Opriş”, a declarat preşedintele comisiei de anchetă.

Mihai Fifor a susţinut că „toţi cei care au fost implicaţi în evenimentele din 2009 vor fi invitaţi să apară în faţa comisiei”, urmând să fie chemat şi Gabriel Oprea.

„În funcţie de cum se derulează lucrurile, cu siguranţă vom solicita şi documentele necesare să vină în susţinerea celor spuse de cei invitaţi, în funcţie de solicitările colegilor din comisie, în funcţie de nevoile pe care comisia le are pentru a consolida informaţii obţinute în urma audierilor, cu siguranţă vom solicita documente”, a precizat Mihai Fifor.

Întrebat dacă va fi chemat la audieri şi Vasile Dîncu, Fifor a spus că va veni momentul în care vor fi chemaţi şi cei care s-au aflat la cina organizată acasă la Gabriel Oprea. „Tocmai de aceea ne-am dorit să ne întâlnim prima dată cu domnul Dan Andronic, pentru a relua firul naraţiunii domniei sale şi a identifica persoanele pe care să le invităm la audieri în perioada următoare”, a conchis Mihai Fifor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.