Primul – agresiv și obraznic, al doilea – lent și nepregătit

Klaus Iohannis și Victor Ponta au participat marți seară la Realitatea TV la prima confruntare electorală din campania pentru prezidențiale.

A fost prima confruntare dintre cei doi candidați, după numeroasele neînțelegeri iscate pe această temă.

Candidatul ACL la prezidențiale și-a anunțat participarea pe Facebook printr-un mesaj video, cu puțin timp înainte de începerea emsiunii.

„Până astăzi, Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publică, nu există niciun semn că s-ar dori o discuţie pe această temă. În concluzie, las orgoliile mele deoparte şi ne vedem la ora 20:00 la Realitatea TV într-o dezbatere televizată!”, spune Iohannis într-un mesaj video postat pe Facebook.

ACTUALIZĂRI:

Ponta a venit cu Daciana şi cu Gabriela Firea Pandele

Cu 15 minute înainte de începerea talk show-ului şi-au făcut apariţia în sediul postului tv cei doi candidaţi. Klaus Iohannis a venit singur, fără suporteri, doar cu doi consilieri. Victor Ponta a venit împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi cu Gabriela Firea Vrânceanu Pandele, purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale, una dintre pesedistele care au aruncat pe piaţă cele mai multe dezinformări legate de contracandidatul şefului sei. Câteva minute mai târziu a ajuns şi Teodor Meleşcanu, cel care îl va seconda pe Ponta în emisiune.

Tema votului din diaspora



Victor Ponta. A precizat că nu se pot suplimenta secţiile de votare, precizând că BEC şi MAE aşa au decis astfel şi a arătat ce s-a decis în şedinţa de guvern, şi anume trimiterea de personal angajat din MAE pentru a asigura birourile secţiilor de votare. „Toţi vor putea să voteze, s-au luat măsurile necesare, condiţiile sunt mult îmbunătăţite”. Ponta a fost primul care a trecut la un atac frontal, încercând să arunce o parte din vina celor ce s-au întâmplat pe 2 noiembrie pe seama ACL. Ponta a acuzat faptul că necazurile de duminica trecută când mii de români din diaspora nu au putut vota au fost „exploatate neruşinat în scop electoral de către ACL”. Mai mult, Ponta a afirmat că reprezentanţii ACL din birourile de votare din diaspora nu s-au prezentat la post în ziua alegerilor.

Klaus Iohannis. Nu a replicat din prima la atacurile lui Ponta, dar a menţionat că a venit pentru a participa la o dezbatere care să fie utilă pentru români. Legat de votul din diaspora, Iohannis a relatat ce i-a povestit un prieten din Germania, care l-a informat că peste 1.000 de români nu au putut vota până la închiderea urnelor. „Dle Ponta, aţi organizat execrabil alegerile în diaspora”, i-a spus Iohannis, şi în acest moment, premierul nu a mai respectat regula formatului emisiunii, încercând să-şi întrerupă interlocutorul.


Ponta: Absolut toţi românii din diaspora care vor să voteze vor vota



Victor Ponta a reluat tema de campanie din ultimele zile susţinând că în diaspora au fost tot 294 de secţii de votare ca şi în 2009 şi că pe 2 noiembrie au votat mai mulţi alegători decât în 2009. Din nou Ponta a precizat că „absolut toţi românii din diaspora vor vota pe 16 noiembri datorită „măsurilor pe care BEC şi MAE le-a luat”. Ponta l-a taxat pe Iohannis că utilizează „lozinci” atunci când candidatul ACL a afirmat că „s-a încălcat dreptul constituţional de a alege al multor români”.


Întrebat de o jurnalistă a postului de ce nu a dat Guvernul o ordonanţă de urgenţă pentru a suplimenta secţiile de vot din diaspora, Ponta a spus că o eventuală ordonanţă de urgenţă, în timpul alegerilor, ar fi fost invalidată de CCR (CCR invalidează schimbările legii electorale dacă modifică legea pe fond, nu în situaţii de genul celor privind numărul secţiilor de vot – n.a.).


Klaus Iohannis l-a întrebat pe Ponta pe ce bani s-a deplasat în străinătate în timpul campaniei. Ponta a răspuns că, exceptând o vizită oficială în Germania, în rest a fost pe banii PSD. Replica lui Iohannis: „Din această cauză aţi spus la Madrid unui român să umble la portofel”. La această replică, Ponta a sărit în sus spunând că este un limbaj de mahala, uitând însă că întreaga presă a prezentat dialogul său cu un român din Spania.


Pe parcursul primelor schimburi de întrebări, Ponta l-a întrerupt în repetate rânduri pe Iohannis, încercând să-l acopere în permanenţă.


Întrebat de moderatorul Rareş Bogdan de ce nu l-a demis de luni pe Titus Corlăţean, Ponta a ocolit răspunsul. Cine va răspunde dacă vor fi din nou probleme la vot în diaspora? La această întrebare, Ponta a răspuns cu tupeu: „Eu, ca să fie fericit dl Iohannis”.

Lavinia Şandru – una dintre jurnalistele care aveau dreptul la o întrebare – l-a atacat pe Iohannis pentru că nu a fost vreodată la Cernăuţi (Ucraina), după care i-a ridicat o minge la fileu lui Ponta, rugându-l – în loc să-i pună o întrebare – să transmită un mesaj românilor din Cernăuţi.


Ponta ocoleşte răspunsuri


Iohannis: În Camera Deputaţilor s-a discutat despre introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora, dar PSD s-a opus categoric. Sunteţi şi deputat. De ce PSD s-a opus iniţiativei legislative privind votul prin corespondenţă?

Ponta: Dvs nu sunteti deputat, de unde ştiţi ce s-a discutat în Cameră?

Iohannis: Am studiat stenogramele şedinţelor.

Ponta: V-am mai spus, orice schimbate a legii electorale în ultimele 6 luni este taxată de Curtea Constituţională. (Discuţiile privind votul prin corespondenţă în 2013 – n.a.).

Iohannis: Sunt pentru eliminarea imunităţilor



Klaus Iohannis a precizat că, dacă va ajunge preşedinte, va solicita modificarea legislaţiei pentru ca preşedintele să nu mai beneficieze de vreo imunitate. „De asemenea, eu nu sunt de acord ca pentru anchetarea sau arestarea preventivă a unui parlamentară să se voteze dacă să fie anchetat sau arestat. Aceste oprelişti în cazul justiţiei trebuie să dispară”, a precizat candidatul ACL.


Ponta a replicat pe această temă că „ce spune dl Iohannis sunt vorbe goale, eu sunt omul faptelor”. Şi din nou a ocolit răspunsul la întrebarea privind ce poziţie are faţă de imunitatea parlamentară, în schimb a invocat numele unor liberali care au fost scăpaţi de anchete de votul parlamentului. Niciun cuvânt despre parlamentarii PSD aflaţi în această situaţie, niciun cuvânt despre Daniel Chiţoiu, trecut între timp în tabăra aliată a PSD.

A fost sau nu lovitură de stat în 2012


Victor Ponta l-a întrebat pe Iohannis dacă în vara lui 2012 a fost sau nu „lovitură de stat”. Răspunsul lui Iohannis: „Curtea Constituţională a dezbătut tot ce s-a întâmplat şi a decis că procedurile au fost legale. În rest să lăsăm ziariştii, analiştii să comenteze în funcţie de părerea lor”.

Întrebare venită din studioul „B” pentru amândoi candidaţii: ce veţi întreprinde pentru a convinge parlamentarii să voteze schimbările legislative privind renunţarea la blocarea justiţiei? Victor Ponta a spus un da pe ocolite, bătând câmpii cu ce a vrut să facă USL, cu faptul că în 2009 lui Iohannis nu i-a fost ruşine de PSD când a fost propus premier, că în 2014 nu i-a fost ruşine de PSD când a fost propus în ministru în guvernul Ponta II. Iohannis a fost categoric şi a declarat că toţi parlamentarii ACL (PNL şi PDL) vor vota împotriva oricăror imunităţi, vor vota la vedere pentru cererile DNA de arestare sau anchetare a parlamentarilor care se află în această situaţie, indiferent din ce partid fac parte.


Din nou Ponta a fost foarte agresiv, dând exemple cu parlamentarii din PNL care au probleme cu legea, dar, din nou, niciun cuvânt despre cei din PSD, mult mai numeroşi aflaţi în situaţii similare.

Iohannis a mai afirmat că, dacă va ajunge preşedinte, va colabora cu orice prim-ministru şi că nu se va certa la televizor, ca la uşa cortului cu premierul.

Golănia tăierii pensiilor”


Rareş Bogdan: Dle Iohannis, aţi fost acuzat că veţi tăia pensiile. Care este răspunsul dvs?

Iohannis: De ce aţi minţit, dle Ponta, că eu voi tăia pensiile?

Ponta: Omul pe care îl susţineţi să fie premier, Predoiu, Vasile Blaga sunt semnatari pe legea care a tăiat pensiile. Deci vor fi din nou tăiate.

Iohannis: Eu cât voi fi preşedinte garantez că nimeni nu va tăia pensiile. Toată lumea ştie că, prin lege, pensiile vor creşte. Deci guvernul, oricare va fi el, este obligat să crească pensiile, deci nu este un cadou de la PSD.


Poziţia faţă de „chestiunea” Roşia Montană


Aici, Victor Ponta a spus că pentru el orice proiect care aduce locuri de muncă este binevenit, dar că Parlamentul a votat împotriva proiectului Roşia Montană, deci el este căzut. Premierul Ponta a spus însă că zona este una monoindustrială şi trebuie totuşi găsită o soluţie pentru „oamenii din zonă”.



Capcana lui Ponta nu a ţinut


Ponta i-a întins o capcană lui Iohannis. I-a înşirat mai multe legi aflate în vigoare şi l-a întrebat pe Iohannis pe care dintre respectivele legi va decide să le abroge. Aici, Iohannis i-a precizat că nu preşedintele abrogă legi, ci parlamentul decide în ceea ce priveşte legile.

Ponta a vrut scuze pentru infracţiunea de care este acuzat



Cu un tupeu extraordinar, Ponta i-a cerut lui Iohannis să ceară scuze Dacianei Sârbu pentru faptul că, într-un ziar de campanie, aceasta a fost acuzată că a comis infracţiunea de fals în declaraţii publice. (Este vorba de falsul din declaraţiile de avere ale soţilor Ponta care au fost completate ilegal – n.a.). Iohannis i-a replicat că nu el este autorul articolului, dar că îşi va cere scuze atunci când şi „dvs vă veţi cere scuze pentru că echipa dvs a trimis o echipă să filmeze mansarda în care stau părinţii mei, vă veţi cere scuze pentru că oamenii dvs m-au făcut traficant de copii şi multe alte mizerii”. Ponta s-a jurat – tupeu dus la maxim – că nimeni din echipa sa nu l-a acuzat de lucrurile respective, dar Iohannis a prezentat o dovadă de la România TV. Pe finalul acestui „duel”, Iohannis i-a dat totuşi o lecţie lui Ponta: „Dacă cele apărute în ziar nu corespund realităţii, atunci prezint scuzele mele pentru cei care au greşit, dacă au greşit”.




Relaţiile cu China şi Rusia

Cei doi candidaţi au fost întrebaţi despre poziţia faţă de relaţiile cu China şi Rusia. Răspunsurile au fost următoarele:

Iohannis: Există trei piloni şi trebuie să mergem mai departe pe ce există acum. Adică parteneriatul strategic cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO, rolul şi locul nostru în UE. Nu trebuie să inventăm noi piloni. Nu trebuie o axă Bucureşti-China.

Ponta: Trebuie să păstrăm alianţele actuale, dar eu sunt interesat şi de situaţia Moldovei, a Georgiei şi Ucrainei, care vor să intre în UE. Trebuie însă să vedem şi alte pieţe pentru produsele româneşti. Trebuie să se ştie că al treilea partener economic al Germaniei este China.

Ponta reia tema USL


Iohannis: Cum domnul Ponta nu a dat un răspuns legat de întrebarea cu Roşia Montană, o să răspund eu pentru el. Trebuie abandonat proiectul Roşia Montană. Mesajul lui Iohannis către români: vreau o altfel de politică în România, nu vreau scandaluri, vreau o politică civilizată.

Ponta a reluat tema USL, fără să specifice însă că legislaţia nu permite refacerea acestei alianţe cu componenţă diferită faţă de cea originală. Ponta l-a întrebat pe Iohannis dacă nu se simte vinovat de ruperea USL pentru că „nu a primit” postul în guvern pe care l-a vrut. Iohannis a răspuns scurt: „USL s-a rupt pentru că PSD a vrut să acapareze întreaga putere în stat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.