Primul avion japonez de pasageri produs în ultimii 50 de ani

Mitsubishi Aircraft a prezentat primul avion de pasageri produs în Japonia după mai bine de 50 de ani. Este un avion cu motoare cu reacţie destinat curselor regionale, care a fost realizat cu ajutorul specialiştilor în construcţia trenurilor de mare viteză şi care va efectua primele teste de zbor anul viitor.

Mitsubishi Regional Jet (MRJ) a fost prezentat în cadrul unei ceremonii tradiţionale, la uzinele Komaki Minami din Nagoya, acolo unde a fost creat şi unul dintre cele mai cunoscute şi performante avioane de vânătoare din Al Doilea Război Mondial – Mitsubishi A6M Zero.

Ultimul avion japonez de pasageri a fost Mitsubishi YS-11, un avion cu motoare turbo cu elice construit în intervalul 1962-1972, în speranţa relansării acestei ramuri a industriei japoneze. Modelul nu s-a bucurat de succes. Au fost construite 180 de unităţi, dintre care 99 au fost vândute în Japonia.

Proiectul MRJ a fost lansat în 2008 şi a întâmpinat numeroase probleme. Avionul se aseamănă cu un tren de mare viteză, mijlocul de transport care s-a răspândit în Japonia şi un domeniu în care specialiştii japonezi s-au impus în întreaga lume. Avionul are două motoare Pratt&Whitney PW1200G şi va fi construit în versiunea cu 70 de locuri şi cea cu 90 de locuri.

Compania japoneză ANA este primul client, cu o comandă de 15 unităţi. Avionul va începe testele în 2015, iar primul zbor comercial este programat în 2017.

Mitsubishi Aircraft urmăreşte să devină un concurent pentru brazilienii de la Embraer, canadienii de la Bombardier şi rușii de la Suhoi pe segmentul avioanelor destinate curselor regionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.