Primul caz cu virus Zika în România

O tânără în vârstă de 27 de ani a fost infectată cu virusul Zika, după ce a călătorit în Martinica, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

„Ieri, Ministerul Sănătății a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea călătorise în Martinica. Este în afara pericolului. Este vorba despre o fată. Nu s-a infectat pe teritoriul României. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim”, a declarat, marți, Colintineanu.

Tânăra este internată la spitalul Victor Babeş din Capitală.

Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat transmis marți că „persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual”.

Ţânţarii Aedes care transmit virusul au activitate maximă în timpul zilei.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt, potrivit ministerului: utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes; plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.

Ministerul Sănătății mai spune că utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Totodată, avertizează că femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.