Primul ciclist român care participă în Il Giro

În 1936, patru rutieri români au rezistat 5 etape în Turul Franţei. A fost singura participare românească la o cursă de categora Grand Tours. Din 9 mai, avem din nou un român într-o cursă la acest nivel.

Debut românesc în Il Giro

Serghei Ţvetcov este primul ciclist român din istorie care participă în Turul Italiei (Il Giro). Ţvetcov, se află sub contract cu echipa pro continentală Androni Giocattoli unde are câţiva coechipieri celebri: Franco Pellizotti, Davide Appollonio şi Oscar Gatto. Până în 2013, Serghei Ţvetcov, 26 de ani, a rulat pentru Republica Moldova, fiind sub contract cu echipe Continentale precum Team Olimpic Autoconstruct (din Moldova: 2008), Tuşnad Cycling Team (din România: 2009-2010), Team Exergi (din SUA – 2012), Jelly Belly p/b Maxxis (din SUA: 2013 – 2014) şi din 2015 şi până în 2016 are contract cu Androni Giocattoli, echipă italiană, dar care între 2012 şi 2014 s-a aflat sub patornat venezuelian. Ţvetcov a mai înregistrat o premieră, el fiind primul rutier român care a participat la clasica Milano-San Remo.

Update/Ultima oră: Şi Edi Grosu în Il Giro

Miercuri la orele 15.00 (ora României) oficialii Turului Italiei au anunţat că echipa Pro Continentală a Nippo-Vini Fantini a solicitat printr-o telegramă să i se aprobe o înlocuire de ultimă oră în echipa care va lua startul pe 9 mai în cursă. Modificarea vizează introducerea în echipă a românului Eduard Grosu, modificare aprobată de organizatori. Prin acceptarea lui Grosu, premiera istorică se „dublează”: doi români vor rula în Il Giro.

Săptămâna trecută Grosu a alergat în Turul Turciei (primul român care participă de când cursa a intrat în circuitul Europe Tour) şi în etapa a II-a a obţinut chiar un rezultat remarcabil: locul 9 într-un finish la sprint. Fiind însă un sprinter, Grosu se descurcă mai greu în etapele montane. A venit însă penultimul în etapa a III-a care s-a terminat cu celebra şi foarte dificila căţărare de la Elmalî şi a ieşit din cărţile selecţiei pentru Il Giro. A „recuperat” însă în penultima etapă, Selçuk › Izmir, unde s-a aflat 150 de km (din 165) într-o evadare în patru (care a contat enorm în promovarea echipei sale) şi se părea că va fi selecţionat. Marţi, s-a anunţat lotul final şi din păcate, Grosu nu se află printre cei 9 care vor rula în Il Giro.

Notă: Cotidianul.ro vă va ţine la curent cu evenimentele din cele trei săptămâni cât durează a doua mare cursă a anului, Il Giro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.