Primul film vorbit în aromână din istoria cinematografiei

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a declarat ziua de 5 iunie ca “Ziua prezervării culturii vlahe/ armâneşti în oraşul New York”, gest făcut în onoarea premierei istorice a filmului “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” în metropola americană. Proclamaţia dată de primarul New York-ului a fost citită de domnul Nick Balamaci, preşedintele asociaţiei “Fârşerotul”, din SUA.

După ce filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” s-a bucurat de prezenţa la premiera sa în Macedonia a preşedintelui Macedoniei, Gjorge Ivanov, la New York, difuzarea acestui lungmetraj regizat, produs şi interpretat de Toma Enache l-a determinat pe primarul New York-ului, Bill de Blasio, să dea această proclamaţie.

În SUA, echipa care a venit pentru premiera filmului este formată din regizorul Toma Enache şi actorii Lică Gherghilescu şi Teodora Garofil. Toma Enache a realizat un rol excepţional, interpretând personajul principal, al regizorului Toni Caramuşat. Lică Gherghilescu, director al “Teatrului pentru Copii şi Tineret” din Constanţa, a interpretat exemplar rolul tatălui, iar Teodora Garofil, actriţă şi cântăreaţă, a fost foarte naturală ca sora mai mică din film a lui Toma Enache.

Echipa filmului pe scena de la Kaufman Astoria Regal Cinemas

Cinematograful din New York, “Kaufman Astoria Regal Cinemas”, a fost plin în ziua de 5 iunie 2014, iar publicul a ovaţionat îndelung filmul. Regizorul şi actorii au fost asaltaţi pentru aufografe şi fotografii.

Manechinele prezente la premiera filmului de la New York au purtat rochii lungi, pictate în culori vii, creaţii ale designerului român stabilit la New York, Alexandra Popescu-York.

Premiera filmului a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare, aducând la “Kaufman Astoria Regal Cinemas” un public îmbrăcat în ţinută de gală, care dorea să evoce atmosfera galelor celebre ale cinematografului american şi stilul premierelor de film din America. Chiar dacă a lipsit covorul roşu, emoţiile şi bucuria celor prezenţi au făcut ca atmosfera să fie una specială.

Regizorul Toma Enache şi Doina Uricariu

Organizatorii proiectului – susţinut de ICR New York pentru toate cele şase evenimente – au mulţumit Institutul Cultural Român de la NY pentru implicarea sa nu doar materială, ci şi promoţională.

De altfel, premiera de la “Kaufman Astoria Regal Cinemas” a urmat seriei din 4 iunie, când filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a fost difuzat în premieră în Sala “Auditorium” a ICR New York, pe suport Blu-ray. Tot atunci, la finalul proiecţiei, regizorul, producătorul şi actorul Toma Enache a purtat, alături de Lică Gherghilescu şi Teodora Garofil, un dialog cu publicul ce a umplut sala.

Tortul special cu posterul peliculei

Înainte de vizionarea din Sala “Auditorium” a ICR New York, filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a fost difuzat, în 29 mai, la Washington, DC, “Landmark’s E Street Cinema”, în 31 mai, la Charlotte, “CPCC Overcash Performing Arts Center. În 7 iunie, a fost programată o proiecţie la Fairfield, “Ludlowe Middle School”, iar în 10 iunie pelicula va putea fi vizionată la Los Angeles, “RealD Theater”.

Un public numeros la proiecţia filmului

Turneul în Statele Unite ale Americii va asigura câteva mii de spectatori pentru această peliculă, prima vorbită în aromână din istoria cinematografiei mondiale. Filmul a fost foarte bine primit de publicul din România şi a avut un profund impact emoţional în diasporă.

Pelicula, distribuită în România de “MediaPro Distributions”, se situează pe locul 5 în topul celor mai vizionate pelicule româneşti din 2013.

La evenimentul din Astoria au participat scriitoarea Doina Uricariu, directorul ICR New York, împreună cu Răzvan Dinu, coordonator de proiect la ICR New York. Doina Uricariu s-a adresat audienţei subliniind semnificaţiile majore ale acestui lungmetraj care, în decembrie 2013, a fost nominalizat pentru pentru “Marele Premiu” al Festivalului Internaţional de Film “Babel”, din Cagliari, Italia, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European, unde a obţinut premiul “Maestrale Unica”, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice într-un film.

Manechinele prezente la eveniment

Personajul Toni Caramuşat, un regizor de succes, e fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Mitul ce stă la baza scenariului spune că păstrătoarea acestui adevăr e Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni Caramuşat se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale şi adevărul, şi femeia la care visează. Le va gasi? Şi dacă da, cu ce preţ?

Prezentarea filmului de la Astoria a fost urmată de o recepţie oferită în cinstea regizorului Toma Enache şi a actorilor Lică Gherghilescu şi Teodora Garofil de comunitatea aromânilor din New York, pentru care s-a comandat un tort având pe glazură împrimat chiar afişul acestui lungmetraj ajuns faimos după difuzarea lui în România, Macedonia, Grecia şi Statele Unite ale Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.