Primul glonț al războiului comercial UE – SUA

Germania folosește o monedă „subevaluată în mod flagrant“, euro, pentru a „exploata Statele Unite și pe partenerii din UE“, a scris pentru Financial Times consilierul pentru Comerț al președintelui Donald Trump, Peter Navarro. El întărește poziția adoptată de Donald Trump la adresa Germaniei în două interviuri publicate de presa europeană cu puțin înainte de inaugurarea mandatului său. Navarro este președintele Consiliului Național pentru Comerț, o structură nou înființată la Casa Albă.

Marca germană, deghizată în euro

Consilierul lui Donald Trump a reluat teza exploatării de către Germania a țărilor de la periferia Europei și a marilor parteneri comerciali, spunând că euro nu este altceva decât „marca germană deghizată“ și subevaluată. Răspunzând întrebărilor cotidianului britanic, Navarro a declarat că Germania este principala piedică în calea unui acord de liber schimb între UE și SUA și că negociatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții va rămâne literă moartă. „Dezechilibrul comercial dintre Germania și restul UE și dintre Germania și SUA demonstrează diversitatea din cadrul UE, iar prin urmare, acesta este un acord multilateral sub o pălărie bilaterală“, a spus Navarro. Afirmațiile consilierului lui Trump vin după ce președintele SUA a spus că va semna un tratat de liber schimb cu Marea Britanie, imediat ce Londra va părăsi UE.

În plus, Peter Navarro spune că SUA vor începe să-și repatrieze lanțurile de aprovizionare ale companiilor multinaționale, o altă lovitură dată globaliștilor. „Nu este bine pe termen lung pentru economia Americii să avem companii care asamblează produse «americane» făcute în mare parte din componente străine. Trebuie să fabricăm noi acele componente într-un lanț de aprovizionare intern, care să creeze locuri de muncă.“ Consilierul a respins ideea că americanii vor plăti în acest fel mai mult. „Este un argument vechi și uzat al aripii globaliste a lobby-ului care vrea relocarea companiilor, un argument folosit pentru a-i lăsa pe americani fără locuri de muncă și pentru a reduce salariile prin scoaterea slujbelor din țară.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.