Primul interviu cu „duşmanul de moarte” al lui Erdogan

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia, s-a declarat încrezător că autorităţile americane nu vor aproba extrădarea sa în Turcia, într-un interviu acordat Corriere dela Sera, relatează agenţia de ştiri DPA, citată de Mediafax în pagina electronică.

Gulen spune că dacă susţinători de-ai săi au fost implicaţi în puciul eşuat din Turcia, atunci acest lucru ar fi „o trădare a valorilor mele fundamentale”.

„Este foarte clar că această cerere este motivată politic şi sunt încrezător că faptele vor arăta acest lucru. În mod repetat am denunţat tentativa de lovitură de stat şi am negat cu tărie orice implicare”, a declarat Gulen pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

„Nu sunt îngrijorat şi voi coopera cu autorităţile americane”, a adăugat clericul musulman.

Până acum însă, autorităţile din SUA nu au confirmat că au primit o cerere de extrădare pe numele său, din partea Turciei, a mai declarat Gulen, care s-a declarat încrezător că SUA va respecta toate procedurile legale.

Un fost aliat al lui Recep Taiyyp Erdogan, Gulen spune că „se pare că după ce a stat la putere pentru mult prea mult timp, preşedintele Erdogan şi partidul lui suferă de otrava puterii”.

Gulen a explicat fosta sa apropiere de Erdogan prin faptul că înainte de alegerile din 2002, „niciun alt partid nu promova reformele democratice şi aderarea la UE atât de mult precum partidul lui Erdogan”. Gulen mai spune că Erdogan a implementat reforme democratice şi a fost lăudat pentru asta de lideri europeni. Acest lucru s-a schimbat, însă.

„Dacă un alt partid ar fi promovat astfel de reforme, l-aş fi sprijinit. Privind în trecut, văd acum că le-am dat prea mult credit. Regret că am avut încredere că erau sinceri în ceea ce promiteau că vor livra”.

Clericul musulman a confirmat susţinerea sa pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, însă consideră că procesul de aderare este în pericol de a fi suspendat în cazul în care Ankara decide să reintroducă pedeapsa capitală.

„Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a asigura că Turcia rămâne democratică, iar libertăţile şi drepturile fundamentale sunt protejate,” a mai precizat Gulen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.