Primul mare eșec marca Iohannis

Nu cred că am nevoie de instrumentele psihologiei sau ale psihanalizei pentru a înțelege de ce președintele României, la inaugurarea anului școlar, a socotit că după alegerile din iarnă vom avea un guvern politic? Ce are începerea școlii cu un guvern politic? Ce dată o fi 15 septembrie ca să trimită gândurile lui Klaus Iohannis la prestația tehnocraților? O anume frământare, dacă nu chiar un sentiment de vinovăție, își va fi spus cuvântul. Dumneavoastră veți zice, simpatizanții, supușii și susținătorii, că el n-a vrut să spună nimic, dar a fost întrebat de jurnaliști. Ei și? De câte ori n-a fost întrebat Klaus Iohannis și n-a plimbat pietroiul de pe umeri fără să clipească, necum să recurgă la explicații.

Luni, la sunetul clopoțelului, Klaus Iohannis s-a grăbit să iasă din fundătura în care a băgat țara, recunoscând că soluția cu tehnocrații a fost un eșec. Tam-nisam, Iohannis s-a grăbit să ne spună că vom avea guvern politic și că soluția tehnocrată cu guvernul Cioloș ”a fost o soluție pentru o perioadă limitată”.

Oare chiar a fost o soluție? A cui? A PNL-ului sau a PSD-ului? Nu cumva a fost chiar soluția președintelui? Băieții de la diversiuni au umflat demonstrațiile scandând împotriva partidelor politice, dar nu din proprie inițiativă și din profundă gândire. Cineva a condus demersul aprobat de altcineva și a dus lucrurile spre un guvern tehnocrat. Iar acela nu putea să fie decât Klaus Iohannis.

În mai puțin de un an, soluția președintelui lipsit de experiență și fler politic se dovedește a fi un mare eșec. Unul personal, poate cel mai important al mandatului său. Într-o perioadă de evoluție oarecum pozitivă a României, un accident gestionat prost avea să schimbe cursul lucrurilor. Din inițiativa președintelui în funcție, guvernarea este dată unui om lipsit de anvergură și experiență (Dacian Cioloș) care improvizează o echipă ce nu ar fi făcut față nici la conducerea unui județ sărac din sudul Moldovei.

Un an de guvernare Cioloș a dus la decimarea personalului profesionist care mai era prin ministere, la o criză de încredere în guvern și instituții, a blocat procesul legislativ în tendințele sale de modernizare și a instaurat teama în instituțiile publice. Prin reducerea guvernului Cioloș la o prestație de aparență (figurație) și prin așezarea DNA-ului ca forță supremă în societate, Klaus Iohannis a condus lucrurile la instalarea unei guvernări mediocre, indecise, plină de gafe, ezitări și amatorisme.

”A fost o soluție pentru o perioadă limitată”, a spus președintele ca și când ar fi vorbit pentru elevi, fără să recunoască paternitatea acestei soluții catastrofale, ale cărei roade le culegem în aceste zile. Ieșind din front cu o asemenea promisiune după ce zile și săptămâni la rând bieții liberali s-au străduit să găsească o formulă de aducere a lui Dacian Cioloș în PNL sau pe lângă, Klaus Iohannis s-a grăbit să ne asigure că perioada tehnocrată va lua sfârșit și că ne vom întoarce la guvernarea bazată pe partide politice.

Cine decontează României acest an de o mediocritate generalizată? Klaus Iohannis nu-i atât de bogat să plătească prețul acestei lălăieli produse de o decizie neinspirată! Și dacă ar fi fost numai neinspirată, tot ar fi fost ceva. Instalarea tehnocraților vine nu din lipsă de fler cât din ambiția sa oarbă de a elimina un guvern incomod spre a face loc unuia mai convenabil.

Ce soluție avea Klaus Iohannis după accidentul de la Colectiv? Nu știu!? A fost un moment de mare încercare în care el a ales o soluție care s-a arătat convenabilă pentru moment, dar care la un an se dovedește a fi extrem de proastă.

Prima mare mișcare a președintelui României se arată a fi fost una perdantă. Căderea în sondaje a lui Klaus Iohannis vine și din felul în care înțelege să își ducă mandatul, dar și din această ”soluție pentru o perioadă limitată”, propusă de el după accidentul de de la Colectiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.