Primul „mare succes” al cuplului Iorgulescu – Burleanu

Aberanta „lege” Burleanu-Iorgulescu blochează aducerea în România a două perle în devenire. Nu s-a învăţat nimic din practicile lui Mircea Lucescu.

Jairo şi Wesley Moraes nu pot fi aduşi la FCSB

După „dubla” FCSB – AS Trencin, întreaga presă din România, toţi oamenii din fotbal care s-au pronunţat, au ajuns la concluzia că echipa campioană a Slovaciei are două perle în devenire: brazilienii Jairo şi Wesley Moraes. Mai rar o astfel de unanimitate pe plaiurile carpato-dâmboviţene. Şi aşa cum era de aşteptat, conducerea roş-albaştrilor s-a arătat interesată de achiziţionarea celor doi brazilieni. Mai ales că în acest moment nu ar costa prea mult. Nu ar fi pentru prima oară în fotbalul european când după consumarea unui tur dintr-o cupă europeană, conducători ai echipelor calificate mai departe transferă jucători remarcaţi de la echipele eliminate. Toate bune şi frumoase, numai că atât Jairo, cât şi Wesley Moraes nu pot ajunge la FCSB pentru că nu ar avea drept de joc în ligile din România. De ce? Pentru că în prima parte a anului, fostul consilier din Administraţia prezidenţială din timpul lui Traian Băsescu – Răzvan Burleanu, ajuns accidental preşedinte al FRF, şi Gino Iorgulescu – ajuns cu sprijinul politic al lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea preşedinte al LPF, au luat una dintre cele mai năstrusnice şi păguboase decizii, transpuse în regulamentele fotbalului românesc: interdicţia transferării de extracomunitari care în anul anterior nu au minim 3 meciuri în naţionala ţării lor.

Slovacia este de asemenea stat membru al UE

Prin decizia mai marilor peste fotbalul românesc, nu mai pot fi aduşi jucători de perspectivă sau de valoare precum cei doi de la AS Trencin. Este adevărat, în România au ajuns jucători care erau brazilieni doar prin prisma paşaportului. Şi care nu le prea aveau cu fotbalul. Dar vina aprţine impresarilor i-au adus şi cluburilor care i-au angajat. Cei doi şefi politici ai fotbalului românesc şi-au argumentat decizia prin intenţia de a proteja echipele de non-valori şi de a acorda şanse mai mulze jucătorilor autohtoni. Toate bune şi frumoase, numai că „fotbalişti de 2 bani” sunt cu zecile în fotbalul românesc şi ei provin din spaţiul comunitar. Avem zeci de nulităţi din zona Balcanilor, africani cu dublă cetăţenie, occidentali expiraţi sau respinşi de sisteme competiţionale de origine sau posesori de paşaport olandez care joacă pentru Surinam şi Curacao. Măsura FRF & LPF nu este nici pe departe una protecţionistă. Ci pur şi simplu una tembelă. Şi care, în ultimă instanţă pune România în inferioritate faţă de Slovacia. Ambele sunt state membre UE, dar la noi restricţiile fac parte din categoria „suntem mai catolici decât Papa”.

Revenind la subiectul propriu-zis, trebuie să menţionăm modul deştept în care au lucrat slovacii. L-au găsit pe Jairo la Madireira Esporte Club (Serie C din Brazilia) când avea 21 de ani şi câteva luni, l-au împrumutat pe 8 ianuarie 2014 şi la 1 ianuarie 2015 l-au transferat definitiv. Din datele Transfermarct.de, rezultă că Jairo a fost luat gratis. Dar tot din datele respectivului site rezultă că la momentul împrumutului Jairo nu avea cotă, iar după numai un an şi jumătate (şi totuşi la o echipă mică, pentru că aşa ceva este AS Trencin) a „urcat” la 400.000 de euro. Pe Wesley Moraes (18 ani) şefii campioanei Slovaciei l-au luat de la echipa de tineret sau juniori Itabuna (un club în ligile regionale din Brazilia). Nici măcar dacă FCSB ar fi avut scouteri buni (dar ori nu are deloc, ori sunt foarte slabi) cei doi nu ar fi putut fi aduşi din Brazilia, pentru că nu sunt internaţionali. În 2013 şi 2015, AS Trencin a fost scoasă din Europa de Astra Giurgiu şi FCSB. Să nu ne mirăm dacă în 2016 sau 2017, slovacii vor scoate din cursă o echipă românească.

Lucescu a „dat” el jucători naţionalei Braziliei

Vă prezentăm o situaţie care nu ar fi existat, dacă de exemplu în Ucraina ar fi operat „legea” Iorgulescu-Burleanu. Nu mai puţin de 6 jucători brazilieni aduşi de Mircea Lucescu (căruia îi spunem „La Mulţi Ani pentru împlinirea a 70 de ani) la Donetsk, şi care NU erai internaţionali, au ajuns în naţionala mare a Braziliei, dar nu numai atât, au fost vânduţi cu un profit extraordinar. Este vorba de:

  • Elano (7,6 mil.euro – 2005) >> 12 mil.euro Manchester City (2007)

  • Jadson (5 mil.euro – 2005) >> 4 mil.euro FC Sao Paolo (2012)

  • Fernandinho (7,8 mil.euro – 2005) >> 40 mil.euro Manchester City (2013)

  • Luiz Adriano (3 mil.euro – 2007) >> 8 mil.euro AC Milan (2015)

  • Willian (14 mil.euro – 2007) >> 35 mil.euro Anji Makhachkala (2013)

  • Douglas Costa (8 mil.euro – 2010) >> 30 mil.euro Bayern Munchen (2015)

La ora actuală, Lucescu mai are un jucător căruia i-a crescut valoarea, Alex Teixeira, care avea o cotă 3,5 milioane euro când a fost adus, iar în prezent are o cotă de 23 milioane de euro. Teixeira încă nu a fost selecţionat în naţională, dar nu este exclus să fie chemat. Şi probabil urmează ca în 2016 să fie „exportat” de Shakhtar la un preţ foarte bun. Este adevărat, au existat şi „rebuturi”. Leonardo – cumpărat cu 1,21 milioane euro, Ilsinho – 10 milioane de euro sau internaţionalul bolivian Marcelo Moreno luat cu 9 milioane de euro nu au confirmat şi au fost în permanenţă împrumutaţi la alte echipe. Dar aritmetica ne arată că există o diferenţă mare, între realizări şi puerderi. În milioane de euro. Ce s-ar întâmpla dacă Lucescu ar antrena în România lui Burleanu şi Iorgulescu?. Ar fi, ori el, ori ceilalţi doi. Şi credem că a doua variantă ar fi mai aproape de adevăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.