Primul spital județean cu unitate de urgențe neurovasculare

Spitalul „Sf. Ioan cel Nou“ din Suceava este primul spital județean care are unitate de urgențe neurovasculare, esențială pentru bolnavii din mai multe județe din Moldova. Demersurile conducerii spitalului au demarat în anul 2010, când medicii au constatat că numărul celor care suferă accidente cerebrale acute este în creștere, iar din cauza lipsei unei astfel de unități, numărul de decese era din ce în ce mai mare.

Potrivit statisticilor, cel puțin 65.000 de români sunt victimele unor astfel de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, țara noastră ocupând locul 3 în Europa, atât din punctul de vedere al accidentelor vasculare, cât și al mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. Incidența acestor accidente a crescut mult în rândul tinerilor în ultimii ani, iar până în 2030 se estimează că accidentul vascular cerebral va deveni principala cauză de mortalitate la nivel mondial.

Secţia de urologie

Premieră lăudabilă

Unitățile, denumite oficial Unități de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), au fost înființate inițial doar în spitalele clinice din București sau în centrele universitare din Capitală, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea și Iași. Dar Ministerul Sănătății a emis în 2015 Ordinul nr. 1408/2015, care extindea numărul unităților medicale din țară ce ar fi putut beneficia de o astfel de unitate. Spitalul Județean din Suceava a fost prima unitate medicală care a solicitat acreditarea pentru înființarea unei unități de urgențe vascular-cerebrale. Existența unor astfel de unități poate fi în cadrul structurii spitalelor care asigură asistență neurologică de urgență, fără a avea însă personalitate juridică. Scopul lor este tratarea accidentului vascular cerebral, având în vedere numărul îngrijorător de mare al victimelor. Apariția noilor prevederi a deschis astfel perspectiva acreditărilor și în cadrul spitalelor județene a unor astfel de compartimente, Suceava fiind primul – și singurul până acum – care a făcut acest pas.

Zeci de pacienți au beneficiat de tromboliză

Pentru că o unitate de urgență vasculară necesită aparatură medicală de performanță, la Spitalul Județean Suceava se poate face procedura de tromboliză intravenoasă, ce poate salva viața unui pacient cu accident vascular cerebral ischemic, în fază acută. Este esențial însă ca pacientul să ajungă în timp util la spital. „Intenția noastră este de a trata accidentul vascular cerebral în primele 3-4 ore de la instalarea simptomelor, deci foarte rapid. Practic, se efectuează computer-tomografie sau RMN, dacă este cazul, și apoi se trece la administrarea unei substanțe; dacă este accident vascular ischemic (un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală), se trece la tromboliza respectivului cheag prin administrarea de substanță specifică.“ Procedura este aplicată la Suceava de aproape doi ani, iar dr. Daniela Neagu spune că aceasta se face în urma unei aprobări pentru efectuarea trombolizei intravenoase. Zeci de pacienți au beneficiat până acum de această procedură. „Nu presupune multe intervenții, ci o perfuzie cu trombolitic efectuată pacientului care ajunge în timp util la spital, în cel mult trei ore și jumătate de la producerea accidentului vascular, pentru că trebuie să și investigăm. Această procedură de revascularizare aparține exclusiv Secției de Neurologie“, precizează dr. Neagu. Potrivit specialiștilor, tromboliza intravenoasă permite pacientului tratat la timp „remisia completă a deficitului neurologic“, fără să rămână cu sechele.

Prin această procedură, tromboliticul care se injectează pacientului dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează. Medicii atrag atenția că este important ca, la apariția primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanță și să se prezinte la un serviciu de urgență. Altfel, șansele de recuperare se pierd pentru pacienții care ajung tardiv la spital.

De ce la Suceava?

În cadrul Secției de Neurologie a Spitalului Județean Suceava, Unitatea de Urgențe Neurovasculare este un salon tip terapie intensivă cu opt paturi. Incidența accidentelor vasculare cerebrale a crescut în ultima perioadă în rândul tinerilor, iar până în 2030 se estimează că va fi principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Spitalul Județean Suceava este singura unitate din județ care poate manageria în regim 24/7 atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și tratamentul acestei afecțiuni. „Cu excepția spitalului din Rădăuți, celelalte spitale din județ nu au linie de gardă de neurologie și nici posibilități de diagnostic imagistic, astfel că toate cazurile sunt dirijate la Suceava. Suntem primul spital județean care a înființat un astfel de compartiment și am cerut acreditarea“, spune Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava.
Secția de Neurologie a spitalului a fost extinsă și amenajată, valoarea lucrărilor de investiție fiind de 1.358.857 lei, aparatura medicală din dotarea secției și a unității de urgențe neurovasculare a costat 1.540.737 lei, iar cele 45 de paturi au fost achiziționate cu 276.187 lei.

Ce condiții trebuie îndeplinite de spitale

Potrivit reglementărilor date de Ministerul Sănătății, unitatea trebuie să dispună de un salon tip terapie intensivă, dotat cu opt paturi și aparatură aferentă. Sunt necesare aparate de monitorizare pentru funcțiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum și truse de intubație. Unitatea va fi, de asemenea, prevăzută cu pulsoximetru la fiecare pat și aparat de ultrasonografie Doppler portabil, cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervico-cerebrale. De asemenea, accesul rapid și permanent la computerul tomograf al spitalului și la laboratorul de analize este o altă cerință obligatorie în funcționarea compartimentului UAVCA. Legislația prevede un medic în specialitatea neurologie la patru paturi, o asistentă medicală la unul – patru paturi, infirmiere și îngrijitoare, kinetoterapeut și psiholog. „Poziția strategică a Secției de Neurologie la nivelul II al Spitalului Județean permite o bună comunicare cu Unitatea de Primiri Urgențe, platoul de imagistică medicală și laboratorul de analize medicale Synevo, cu scurtarea timpilor pentru investigarea pacienților cu AVC și posibilitatea încadrării acestora. Accesul rapid și permanent la aparatul CT performant al spitalului, cu 64 de slide-uri, prezența liniei de gardă la neurochirurgie și la ATI completează cerințele legate de constituirea unei structuri specializate în tratamentul accidentului vascular cerebral acut“, a completat managerul spitalului sucevean, Vasile Rîmbu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.