Prin alegerea lui Klaus Iohannis, românii îşi pun mari speranţe într-o schimbare de direcţie

Învestirea preşedintelui Klaus Iohannis în funcţie nu a trecut neobservată de presa străină. Jurnaliştii străini scriu despre noul preşedinte al României, dar şi despre Traian Băsesc, fostul preşedinte al ţării timp de un deceniu, care a luptat împotriva corupţiei.

Preşedinte Iohannis a promis în discursul de său cu ocazia învestirii în funcţie să lupte împotriva corupţiei şi să construiască o naţiune puternică, arată BBC.

„Provine din rândurile minorităţii germane şi poate tocmai de aceea e foarte mulţi români l-au sprijinit în această victorie surprinzătoare. Este învestit într-o ţară în care preşedintele este mai mult decât un simbol, deţine, alături de Parlament, un control important asupra politicii interne, şi mai ales a politicii externe. Aşa că avem parte de o zi deosebită în istoria modernă a României”, a relatează BBC.

„Frankfurter Algemeine Zeitung” arată că, prin alegerea lui Klaus Iohannis, românii îşi pun mari speranţe într-o schimbare de direcţie. De asemenea, cotidianul german aminteşte despre faptul că preşedintele proaspăt învestit a vorbit despre mai multe reforme în domenii precum cel al educaţiei, sănătăţii şi cel al pensiilor.

Agenţia de presă Reuters relatează, de asemenea, despre angajamentele noului preşedinte român privind lupta împotriva corupţiei. „Klaus Iohannis a câştigat în mod surprinzător alegerile din noiembrie, în faţa premierului de stânga, Victor Ponta. El a promis că va fi un preşedinte care uneşte şi a spus că în curând va chema toate partidele la consultări”, menționează Reuters.

Fostul primar al Sibiului a fost învestit în funcția de președinte la 25 de ani de la sfârșitul regimului comunist şi la finalul unor unor alegeri pe care definit drept un triumf pentru democrație, arată Associated Press. Klaus Iohannis promite un stil diferit de cel al „combativului” Traian Băsescu, mai scrie agenţia.

„Atipic pentru scena politică din România, un etnic german care vorbește lent, fost primar al Sibiului, refuză să ia parte la scandaluri şi atacuri la persoană. El promite relaţii bune cu Statele Unite, Uniunea Europaneă şi, în special, cu Germania”, arată Associated Press.

Jurnaliştii de la Euronews notează că „Surprinzătorul câștigator al alegerilor, Klaus Iohannis, a depus jurământul de președinte al României”. Ei amintesc că învestirea în funcţia de preşedinte a avut loc într-o clădire construită pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu, chiar în ziua în care s-au împlinit 25 de ani de la căderea comunismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.