Principii şi localizare

Criza de sistem, creaţia cu tendinţă a acestuia, nu poate fi sub nicio formă rezolvată prin formulele dezbaterii publice actuale. Avocaţii sistemului sunt mulţi, ei se revendică de la sfera religioasă la ONG-urile care pretind că apără, nici mai mult nici mai puţin, democraţia. Ultimul cuvânt îl au, în continuare, tocmai cei care au participat la dezastrul ultimelor decenii. Oameni şi instituţii, mai mult decât discutabile, participă la acest maraton al unui extremism inspirat şi preluat din ideologia totalitară. Cum să funcţioneze în aceste condiţii societatea liberă? Constituţia, Justiţia şi tot mai avariatele drepturi colective nu mai pot fi regăsite în context, ajungând un lux. Într-o lume în care agresorii normalităţii au dreptate se oferă legitimitate dezastrului social. Nedreptăţiţii au vocile acoperite de cei care contestă firescul elementar. Dacă ar fi numai stresul rutinei în acest vacarm, n-ar fi nimic, însă efectele generalizate fac un tablou realmente sumbru. Stratificarea societăţii având drept fundament această dereglare strategică, instituţională şi morală s-a constituit în veritabili centri de putere sub toate aspectele. Expertiza în sine, cu exuberanţa iresponsabilităţii garantată, menţine inerţial colapsul. Omul politic bine intenţionat nu face un pas peste linia de demarcaţie. Reforma a ajuns o noţiune identică democraţiei din sistemul totalitar, o reală contradicţie în termeni.

Au apărut în acest context tot felul de oficianţi ai marilor adevăruri. Mulţi dintre ei, situaţi între extreme, oferă totul. Relaţia lor cu istoria, cu spiritualitatea, cu societatea se situează într-o mistică dramatică, “salvatoare”. Aceste personaje, care chiar dacă nu au misiuni speciale, sunt mai mult decât utile sistemului. Ele subliniază că nimic nu poate fi schimbat decât prin defensivă, prin revenirea în spaţiul închis. Spiritualizarea atât de necesară a ajuns confiscată manifestându-se drept manipulare. Dialogul public pe care îl mimează aceşti corifei ai obscurităţii nu se vrea decât o temporizare a tarelor sistemului, făcându-l încă invincibil. Imensul balast instituţionalizat face legea, care în condiţiile date nu are cum să fie bună. Acest artefact cu origini politico-securistice a fost transferat peste tot, fiind transformat în instanţă absolută. Cum mediile sunt dominate de mediocritate, teamă, interese incorecte etc., nu poate exista ceva mai util pentru ele decât acest sistem. Principiile şi localizarea lor se despart într-un binom al vidului autohton, totul fiind posibil.

Înlocuirea tragică a obiectivelor şi a soluţiilor printr-o strategie de confiscare a puterii, aceasta pare a fi esenţa realităţii româneşti actuale. Continuarea în această direcţie repezintă un pericol mortal. După modelul oferit de cei de la vârf s-a constituit întreaga societate. Dacă ar fi să urmăm informaţiile statistice ale sistemului actual, ar trebui să luăm la cunoştinţă că trăim într-o ţară în care majoritatea lucrurilor sunt ireproşabile. Cum sunt incriminate exclusiv lipsurile materiale fără a fi invocate altele, la fel de importante, dezbaterile publice nu fac decât să consolideze starea din prezent. Zecile de ani de propagandă au lăsat politicienilor, infractorilor economici, noului carierism posibilitatea de a folosi în interes propriu un sistem fără legătură cu societatea.

Reformarea statului român nu poate fi făcută exclusiv prin incriminări, ci prin implementarea altor principii. Cei care de pe poziţiile puterii nu fac nimic în această direcţie ar trebui debarcaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.