Principiul „lasă că merge şi aşa” face victime şi în sport

Lipsa de seriozitate şi amatorismul ne privează de valori. O campioană mondială ne-a trântit uşa în nas, o echipă de tradiţie e pe cale să se dezintegreze.

Nu oricine înghite „obiceiurile” dâmboviţene…

O informaţie apărută iniţial pe o pagină de facebook, confirmată ulterior şi de oficioasele sportive (GSP şi ProSport) demonstrează că lipsa de seriozitate şi amatorismul, ambele componente ale principiului „lasă că merge şi aşa” poate să facă victime şi în sport. Nu este vorba de o victimă în sensul strict al cuvântului. Concret. Cea mai bună echipă de handbal feminin din România, CSM Bucureşti a pierdut o jucătoare foarte importantă, brazilianca Deonise Cavaleiro. Motivul este unul pur românesc. Cavaleiro a depus la FRH o cerere pentru a fi declarată jucătoare liberă de contract pentru motivul că şi-a primit salariul cu o întârziere de o zi, peste perioada de timp reglementată pentru astfel de situaţii neplăcute, adică două luni de zile. Cine trebuia să o plătească? Domnii din Primăria Capitalei, CSM Bucureşti fiind echipă care aparţine de CGPC. CSM Bucureşti este campioana „en titre” a României, este calificată în grupele principale ale Champions League şi are mari şanse să prindă „Final Four”. Deci la o echipă de top din Europa (de fapt din lume, pentru că nivelul competiţiilor pe celelalte continente este mult mai scăzut – n.a.), unde evoluează 4 componente ale naţionalei Braziliei, campioana mondială „en tritre”, 2 internaţionale daneze (Danemarca va fi pe 20 decembrie probabil noua campioană mondială), 2 internaţionale suedeze şi extrema dreaptă a Spaniei – deci un fel de PSG din fotbal – se practică principiul dâmboviţean, „lasă că merge şi aşa”. Dar, iată, că nu toată lumea este dispusă să accepte aceste principiu şi preferă să se lipsească de „binefacerile lui”. Şi astfel, CSM Bucureşti pierde o jucătoare de bază, de care avea nevoie ca de aer pe 8 sau 10 ianuarie 2016, când are primul meci din grupa principală a LC, la Skopje, contra echipei ŽRK Vardar. Deonise Cavaleiro este inter drept, are 140 de meciuri în naţionala Brazilie, pentru care a înscris 317 goluri.

…şi nici pe cele maramureşene

Acelaşi „principiu” pomenit mai sus, a făcut o „gaură” şi la o altă echipă de handbal, şi tot una susţinută de o primărie. Este vorba de actuala campioană a României, Minaur Baia Mare. Sâmbătă 28 noiembrie, la o lecturare a unui site german de handbal, am avut uriaşa surpriză să văd în caseta tehnică a meciului Bergischer HC – TVB Stuttgar 21-21, contând pentru etapa a 15-a din Bundesliga, pe jucătorul Inal Aflitulin, cel care, pe 15 noiembrie înscria 6 goluri în meciul de Liga Campionilor, Minaur – Skjern 28-28. În presa locală din Maramureş a apărut o informaţie seacă, privind plecarea lui Aflitulin în Bundesliga, dar fără alte amănunte. Surse din lumea handbalului ne-au confirmat că internaţionalul rus a decis să plece (aşa cum au mai făcut-o şi alţi jucători) din cauza condiţiilor financiare deloc încurajatoare de la Baia Mare. Atenţie, Aflitulin a plecat de la o echipă de Liga Campionilor la una care se află pe locul 16 în Bundesliga şi care se bate să scape de la retrogradare. Numai că la Baia Mare este o situaţie specială. Din motive ce ţin de grandomanie, sau din calcule electorale, primarul municipiului, Cătălin Cherecheş, „ţine” două echipe de vârf, ceea ce în România de azi, nu este totuşi, obiectiv, posibil. Este vorba de HCM la feminin (calificată în grupele principale ale Champions League, dar fără şanse de a merge mai departe) şi de Minaur. În loc să se concentreze pe susţinerea ca lumea a unei singure echipe, oficialii din Baia Mare joacă „la două capete” şi probabil se va alege praful de amândouă echipele de pe Săsar. Cei de la Minaur sunt deja în proces de dezintegrare şi duminică au ratat şi ultima şansă de a trece de faza grupelor în Champions League, pierzând acasă, scor 24-29 în faţa celei mai slabe echipe din competiţie, Elverum (Norvegia). Şi pentru ca ştirea să fie completă, cel mai bun jucător al oaspeţilor, autor a 10 goluri a fost norvegianul, Steffen Stegavik, care în sezonul 2014-2015 a jucat la…Minaur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.