Băsescu: România va lansa o nouă serie de privatizări în săptămânile următoare

România va lansa o nouă serie de privatizări în săptămânile viitoare, oferind pachete minoritare de acţiuni în şase dintre companiile energetice controlate de stat, a declarat preşedintele Traian Băsescu ziaristul Neil Buckley, care relatează despre aceasta pe blogul găzduit de Financial Times.

Programul va include scoaterea la vânzare a 10% din cele 40% de acţiuni pe care guvernul le mai are la Petrom, producătorul de petrol controlat deja de compania austriacă OMV.De asemenea, vor fi vândute câte 15% din acţiuni la Transelectrica, respectiv Romgaz şi Transgaz şi câte 10% din acţiuni la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.Noile privatizări ar trebui să devină „un motor al creşterii”, potrivit lui Băsescu.

„Vom vinde înainte de sfârşitul acestui an părţi importante din cele mai mari companii deţinute de stat”, a spus Băsescu. „Banii obţinuţi din aceste licitaţii vor merge la fondul de dezvoltare, nu sunt destinaţi consumului”, a precizat şeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu este optimist în privinţa creşterii economice în acest an, pe care o vede ajunsă la minim 2%, graţie recoltei „neaşteptat de bune” din agricultură, chiar dacă fermierii au fost afectaţi de epidemia E.coli.

Un alt factor de optimism este că România îşi îmbunătăţeşte, în sfârşit, rata de absorbţie a fondurilor UE. După ce la sfârşitul anului 2010 absobise 2,6% din fondurile de coeziune – pentru a sprijini proiectele din infrastructuă, acum rata s-a îmbunătăţit, ajungând deja la peste 10%. De asemenea, au fost absorbite peste 20% din fondurile pentru agricultură.”De-acum începe lucrul la activităţi de infrastructură pe scară largă – autostrăzi, căi ferate, modernizare – tocmai s-au încheiat licitaţiille”, a explicat Băsescu. Îmbunătăţirea reţelei de infrastructură este considerată vitală pentru România pentru a evita pierderi în lupta pentru investiţii în favoarea unor vecinelor ei, Ungaria şi Polonia, care sunt mult mai bine dezvoltate, comentează ziaristul pe blogul beyondbrics găzduit de FT.

Cu un zel aproape misionar, notează ziaristul, Băsescu insistă că nu există alternativă pentru ţările care au exagerat cu cheltuielile decât să-şi pună fiscalitatea în ordine, chiar dacă, recunoaşte Băsescu, unii politicieni trebuie să plătească preţul în faţa oamenilor cărora măsurile luate nu le sunt pe plac. „Problema este că politicienii pot pur şi simplu să piardă nişte alegeri. Dar ţara pierde un moment crucial, care este extrem de costisitor”, a declarat şeful statului.

În luna mai, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara că autorităţile române vor demara în perioada următoare procesele de privatizare a unor pachete semnificative deţinute de stat în unele companii din domeniul energiei, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz.”Ne concentrăm în mod deosebit pe sectoarele energetic şi transport, care sunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile care vor urma, autorităţile vor demara procesul de privatizare a unor pachete semnificative deţinute în unele companii din domeniul energiei, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi altele. Cadrul legal va fi, de asemenea, revizuit pentru a permite o competiţie echitabilă şi preţuri realiste. În acest sens, se va acorda atenţie protejării consumatorilor vulnerabili şi sprijinirii adecvate angajaţilor”, a spus Franks.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.