Prinţul Charles a fraudat fiscul britanic?

Prinţul Charles nu plăteşte nici un fel de impozit pentru societăţile sau pentru veniturile aduse de ducatul său Cornwall. Faptul a provocat scandal în regat.

Britanicii se bucură de pe acum de naşterea iminentă a acelui „bebe regal”, ceea ce nu i-a împiedicat să aibă în colimator viitorul bunic paternal al micului prinţ sau al micii prinţese. Un grup de deputaţi a denunţat, luni, în Parlament, ceea ce ei descriu drept grosolane manipulări fiscale din partea prinţului Charles spre a evita plata impozitelor pe veniturile ducatului său Cornwall. William Nye, secretar particular al moştenitorului tronului britanic, s-a trezit supus unui interogatoriu mai curând violent din partea comitetului parlamentar desemnat să ancheteze practicile unor mari companii suspectate de evaziune fiscală – Amazon, Google şi Starbucks -, comitet care a decis să cerceteze şi conturile moştenitorului coroanei britanice.

Astfel, prinţul Charles nu plăteşte nici un impozit pentru societăţile sau pentru ducatul său Cornwall, în pofida faptului că acest domeniu de 540 km pătraţi, apreciat la 847 milioane lire sterline, este administrat ca o companie particulară. În fapt, ducatul Cornwall, al cărui statut a fost stabilit în 1337 spre a furniza un venit independent moştenitorului tronului, cumpără şi vinde active – printre care un supermarket şi un hotel -, posedă propriile mărci şi are în fruntea sa un director general.

Deşi a recunoscut că identitatea juridică a ducatului este „neobişnuită”, secretarul particular al prinţului Charles a refuzat să admită că el opereză ca o societate privată şi a respins acuzaţiile unui deputat din comitet, care calificase scutirea de impozite de care el beneficiază drept o „anomalie medievală”.

William Nye a preferat să evidenţeze faptul că, din 1993, prinţul Charles plăteşte din proprie iniţiativă impozite pe veniturile anuale pe care le obţine din domeniu. Anul trecut, aceste venituri au fost de 19 milioane lire sterline, după deducerea cheltuielilor prinţului, care s-au ridicat la 10 milioane de lire sterline.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.