Prioritatea noului ministru al Sănătăţii

Asigurarea medicamentelor esenţiale reprezintă prima dintre priorităţile noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Primul (lucru, n.r.) ar fi medicamentele esenţiale. Termenul de «medicamente esenţiale» este un termen al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care desemnează prin acest termen medicamentele ieftine care au existat pe piaţă pentru ultimii 10, 20, 30, câteodată 40 de ani. (…) Nu există nici urmă de dubiu asupra eficacităţii lor şi asupra costului eficacităţii lor. Cu mulţi ani în urmă m-am lovit, ca mulţi dintre dumneavoastră probabil, de lipsa unor medicamente în spitale, lipsa unor medicamente pentru oameni aflaţi într-o situaţie critică”, a declarat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că a avut mai multe întâlniri cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale.

„În săptămânile care urmează sper să avem progres absolut semnificativ în acest sens. Cu siguranţă, nu sunt primul ministru care se confruntă cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar cu siguranţă aş vrea să fiu ultimul şi soluţia să nu vină de la un om, nici măcar de la o echipă de oameni, ci să fie o soluţie sistemică, chiar dacă asta poate sună cumva. Trebuie să fie o soluţie care să aibă la bază reguli şi proceduri clare şi, de asemenea, extrem de important, să aibă la bază o transparenţă, în aşa fel încât pacienţi, medici, manageri de spitale, media să poată urmări aceste probleme şi să vadă unde este problema şi să ceară rezolvarea ei urgentă, pentru că lucrurile astea sunt extrem de urgente”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, investiţiile sunt foarte importante mai ales având în vedere că infrastructura este una învechită.

„Al doilea lucru despre care aş vrea să vă vorbesc astăzi sunt investiţiile. Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecţiile nosocomiale şi ştim că o parte a problemei au fost biocidele. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părţi ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura, infrastructura învechită… Când spun infrastructura, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii ’70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viaţa pacientului, dar şi pe a medicului şi pe a familiilor acestora şi pe a personalului medical”, a mai spus Voiculescu.

Acesta a adăugat că, prin Programul Operaţional Regional, România are la dispoziţie 150 de milioane de euro pentru construcţia a trei spitale regionale.

„Mai întâi vorbim despre banii din Programul Operaţional Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispoziţie pentru trei spitale regionale. În momentul de faţă, locaţiile acestor spitale sunt Cluj, Iaşi, Craiova. Lucrăm la tema de proiectare pentru aceste spitale şi sperăm ca lunile următoare să avem un progres semnificativ. Lucrăm aici alături de Ministerul Dezvoltării Regionale şi, cu suportul prim-ministrului. Am avut luni o întâlnire cu doamna comisar Corina Creţu. Cu siguranţă, în lunile ce urmează voi fi de multe ori în faţa dumneavoastră să raportez progresul pe aceste trei proiecte”, a mai afirmat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.