×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 15 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:24
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Dans în cărucior
Privind posteriorul și picioarele oficialităților
Foto: Ciprian Gheorghe

Duminică, 14 august, de la ora 17.40, coregraful Cosmin Manolescu conduce ultima întâlnire din seria „dans_rulant” în cadrul expoziției „Normalitate, ce cuvânt brutal!” la etajul 3 al Muzeului Național de Artă Contemporană. De aproape două decenii, coregraful a fost implicat în proiecte deschise persoanelor cu dizabilități. Manolescu a explicat pentru cotidianul.ro că de data aceasta „abordarea este un pic diferită. dans_rulant, ultimul proiect de la MNAC, este un demers care aduce în discuție problema dizabilităţilor, fiind însă adresat cu precădere publicului larg (fără dizabilități). Am vrut să ofer șansa oamenilor normali de a experimenta dansul în scaunul rulant și problemele pe care le aduce existența scaunului rulant. Încă de la vernisaj, cei din cărucioarele rulante au simţit pe pielea lor excluderea. La feedbackul de la final (care închide atelierele performative) majoritatea participanților lor au menționat faptul că în timpul discursurilor publice ale oficialităților (ministrul Culturii, director MNAC, organizatori) s-au uitat la posteriorul și picioarele publicului. Nimeni nu a simțit nevoia să le facă loc în față. Asta spune mult despre mentalitatea și excluderea de care se lovesc persoanele cu dizabilități”.

În 1997, Cosmin Manolescu a organizat împreună cu Gabriela Tudor la București în cadrul Centrului Inter/Național de Dans Contemporan atelierul de dans pentru persoane cu deficiențe locomotorii condus de un coregraf austriac: „Daniel Ascwhanden din Viena conducea la momentul respectiv o companie de dans formată din persoane cu dizabilități (fizice, Down etc.). Mi s-a părut extrem de necesar să abordăm acest tip de interacțiune/artă în România. Împreună cu Gabriela Tudor l-am invitat în 1998 să conducă un atelier de dans la București care s-a finalizat cu un mini-spectacol în parcul Herăstrău. Ulterior, după circa 1 an de zile am obținut niște bani de la Fundația Soros pentru a face un spectacol, incursiune doi cu Nicu Chiosu și Manuel Pelmuș. Apoi am mers împreună în 1999 într-un turneu la Constanța, Ploiești, Brașov, Săcele (orașul meu natal) și Viena”.

Cu colaboratorii în brațe

Proiectele au schimbat perspectiva coregrafului: „M-au deschis mai mult către exterior, către lumea problemelor care există la nivel de mentalitate. Când am fost în turneu cu Nicu Chiosu și Manuel Pelmuș la Viena și când a trebuit să-l car în brațe pe Nicu în tot avionul. Taromul ne dăduse locurile în spate, nu ne-a asigurat transportul special și nici nu ne-a îmbarcat primii cum ar fi fost normal. La Viena însă am fost așteptați de o mașină de transport specială și cineva din echipa aeroportului s-a ocupat de transportul lui (eu n-am fost lăsat să-l ating). Acum lucrurile s-au mai schimbat, însă modul în care societatea și oamenii se raportează la persoanele cu dizabilități în mare parte este același”.

Principala problemă pentru acest tip de proiecte în România este lipsa posibilităților de finanțare, spune Cosmin Manolescu: “Mi-ar plăcea să pun bazele unor proiecte pe termen lung - dans & dizabilitate, însă, din păcate, nu există surse de finanțare specifice pentru acest tip de proiecte. Sunt foarte de nișă. În Marea Britanie, de exemplu, acest tip de proiecte sunt priorități iar companiile și artiștii interesați au acces la linii de finanțare speciale... la noi interesul este 0”.

„Normalitate, ce cuvânt brutal!” (un proiect Active Watch, curator: Cristian Neagoe) continuă până pe 6 octombrie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. „Expoziția vă invită la o experiență imersivă în lumea celor privați de simțuri sau de anumite abilități. Veți putea alege modurile de interacțiune cu lucrările și veți putea lua parte la performance, instalații, fotografii făcute de nevăzători, dans în scaune rulante și un film despre copilăria oarbă”, arată organizatorii.

Cosmin ŢupaPublicat Joi, 11 august 2016
6308
 | 2
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gheorghe
0
Am sesizat ca a devenit "arta" opusul, lipsa de elemente artistice, adica dintre acelea care plac nu doar ochiului ci si mintii, si sufletului. Nu e deloc artistic sa aduci uratul, boala, deficientele pe scena si sa le expui ca ceva frumos, normal (!?) sugerand ca au caliatati artistice reprezentatiile. De fapt, este anti-arta. Iar "observarea picioarelor si posterioarelor"... asta este obsesie sexuala, anormala - cel putin din punct de vedere al "aducerii" in public. Daca iti plac "popourile"... tine pebtru tine perversitatea.
Publicat Luni, 19 septembrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Tăriceanu: Poate să vină și mama DNA-ului
Publicat acum 2 ore şi 5 minute
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 12 ore şi un minut
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 45 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 21 ore şi 5 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 17 minute