Pro și contra proiectului unei Europe a burgheziei luminate

Liderii de la Bruxelles au salutat discursul lui Macron rostit la Sorbona, în care președintele Franței a creionat o Uniune Europeană cu mai multe viteze, mai democratică și mai aproape de cetățenii săi. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a mulțumit lui Macron pentru „sprijinul său pentru instituțiile europene“ într-un discurs catalogat drept „foarte european“. „Europa are nevoie de curaj. Avem nevoie de o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică“, a spus Juncker.

În Germania au reacționat social-democrații, care tocmai au suferit cea mai mare înfrângere electorală de la perioada Republicii de la Weimar. Sigmar Gabriel, încă ministru de Externe până la formarea noului guvern, a declarat că discursul lui Macron a fost „curajos, o pledoarie plină de pasiune împotriva naționalismului din Europa.“ Gabriel i-a transmis președintelui Franței: „Poate conta pe noi“. Numai că partidul său a anunțat că nu va mai face parte din noul guvern. Într-o perioadă normală, Angela Merkel ar fi reacționat prompt la discursul lui Macron. Cum însă se află în negocieri pentru formarea guvernului cu liberalii germani, care nu au apreciat planul președintelui francez pentru un Minister de Finanțe și un Parlament al zonei euro, Merkel a preferat să tacă.

Cea mai vocală reacție din fostele țări socialiste, îngrijorate de Europa cu mai multe viteze propusă de Macron, a venit de la miliardarul Andrej Babis, liderul partidului ANO, cel mai probabil, viitorul premier al Cehiei. „S-a concentrat mult pe Franța. Toate propunerile lui de a avea un ministru al zonei euro și de a continua integrarea sunt lucrurile despre care Macron și Juncker ar trebui să știe că au dus la Brexit“, a spus Babis. Macron a fost criticat și în țara sa pentru concentrarea excesivă pe Franța. „Vorbind în Franța, în fața unui public eminamente francez, cu o viziune franceză despre Europa, președintele a păcătuit prin orgoliul său“, spune deputatul republican Damien Abad.

Liderul Franței Nesupuse, partidul stângii radicale, a fost și mai dur. „A desface Franța pentru a face o Europă din bucăți, ăsta e proiectul. O Europă agresivă a apărării, o Europă a pieței unice în care Franța își abandonează industria, școala și independența politică“, a spus Jean-Luc Melenchon. Pe aceeași linie, publicațiile franceze de stânga au denunțat viziunea lui Macron pentru „o Europă a burgheziei“. Este o viziune în care de o parte sunt obscurantiștii, partizanii naționalismului, tarați de toate viciile, iar de altă parte sunt apărătorii ideii europene, care idealizează toate viciile birocratice pe care s-a construit UE. Pentru Macron, sunt două lumi: cea a intelectualilor pacifiști și luminați și cea a celor săraci, a celor mici, cărora le e frica de ceilalți“, scrie entreprise.news.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.