Pro și contra UE: Ce le-a trecut prin cap ONG-urilor

Mii de persoane au participat sâmbătă la Roma – în ziua summitului european aniversar – la mai multe manifestații pentru „mai multă Europă”, pentru o altă Europă sau împotriva Europei, în timp ce mai multe ONG-uri au simulat un naufragiu cu migranți pe râul Tibru pentru a cere Uniunii Europene să nu-și închidă granițele în fața migranților, relatează Agerpres, citând AFP și EFE.

La prima demonstrație începută la Roma în cursul după-amiezii, circa 10.000 de persoane au pornit într-un marș în direcția Colosseumului. Declarația de la Roma, prin care liderii europeni și-au afirmat voința de a se mobiliza din nou pentru un viitor comun, „nu este de ajuns”, a scandat unul dintre organizatorii manifestației. „Suntem aici pentru a cere o Europă care să nu fie a băncilor și a birocrației, ci a drepturilor angajaților și studenților”, i-a transmis unui reporter al AFP un student participant la miting.

Tot spre Colosseum s-au îndreptat într-un alt marș circa 5.000 de partizani ai unei Europe federale, însoțiți de britanici anti-Brexit.

„Este a 60-a aniversare a unui tratat încheiat atunci când aveam 15 ani. M-am născut în timpul războiului, iar această mare mișcare europeană a devenit idealul meu politic”, îi spune la rândul său aceluiași reporter al AFP o pensionară franțuzoaică.

În timp ce se desfășurau aceste mitinguri pro-europene, susținătorii suveranității statelor UE s-au reunit într-o altă parte a orașului pentru a prezenta un „Manifest pentru o Europă a națiunilor”.

În același timp, un alt marș, denumit de organizatori „Euro-stop”, a pornit către celebra sculptură „Bocca della verita” (Gura adevărului), manifestanții fiind însoțiți de polițiști echipați pentru a face față unor eventuale incidente, întrucât au existat informații că anarhiști ar fi dorit să se infiltreze în acest protest, iar în mai multe camionete au fost găsite în cursul dimineții cagule, bare metalice, fumigene și măști de gaze.

La rândul lor, mai multe ONG-uri, inclusiv Save The Children, Amnesty International și Medici fără Frontiere, au profitat de summitul din capitala Italiei pentru a atrage atenția asupra crizei migrației.

Activiști ai acestor ONG-uri au așezat o plută pe râul Tibru, unde au simulat un naufragiu în care mor migranți, pe malurile râului amplasând improvizații a ceea ce păreau a fi cadavrele unui naufragiu în Mediterana, iar alături a fost așezată o cușcă ce simboliza taberele din Libia unde sunt deținuți migranții care nu reușesc să se îmbarce pentru a traversa Mediterana către Europa. Acesta este un protest „împotriva politicilor zidurilor și pentru o Europă mai umană și solidară”, explică un organizator.

Într-un comunicat comun emis de respectivele ONG-uri se amintește că 60.000 de migranți sunt blocați în Grecia, iar alte mii se află în Serbia în tabere supraaglomerate.

În timp ce la Roma se desfășurau aceste proteste, zeci de mii de adversari ai ieșirii Marii Britanii din UE au participat la Londra la un marș ce s-a încheiat în fața parlamentului, unde patru persoane au fost ucise miercuri într-un atentat islamist.

Manifestanții din capitala britanică au purtat drapele europene și numeroase pancarte. „Mâine ceasurile se dau în urmă cu o oră. Miercuri vor fi date în urmă cu 40 de ani”, se putea citi pe una dintre pancartele ce aminteau că săptămâna viitoare premierul Theresa May va declanșa oficial procedura separării de UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.