Probleme mari pentru Angela Merkel după dezvăluirile legate de NSA

Scandalul declanșat de dezvăluirile privind o posibilă colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane în operațiuni de spionaj în Europa agită apele în interiorul coaliției guvernamentale conduse de cancelarul Angela Merkel, aceasta din urmă fiind evazivă în prima ei declarație pe acest subiect după apariția dezvăluirilor în presă, transmit agențiile EFE și DPA, potrivit AGERPRES.

Actualul ministru de interne, Thomas de Maiziere, urmează să fie audiat miercuri de comisia parlamentară pentru secrete de stat, el urmând să dea explicații în special despre activitatea sa din perioada 2005-2009, când a condus Ministerul pentru Afaceri Speciale, poziție din care a coordonat activitatea serviciilor secrete. Deocamdată nu este avută în vedere o convocare a cancelarului Merkel în fața acestei comisii, dar purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a spus luni că ea va merge ‘cu plăcere’ acolo dacă va fi citată.

Angela Merkel a avut luni și o primă reacție după izbucnirea scandalului, însă una evazivă. În timpul conferinței de presă comune cu premierul ceh Bohuslav Sobotka, ea s-a limitat să menționeze că nu trebuie să existe spionaj între țările prietene, iar colaborarea serviciilor secrete germane cu cele din alte țări, inclusiv cele americane, este foarte importantă pentru prevenirea acțiunilor teroriste.

Însă relatările apărute recent în presa germană fac referire la o colaborare extinsă între Serviciul Federal de Informații german (BND) și Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) în operațiuni de culegere de informații în Europa ce nu par a avea legătură cu terorismul, iar guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul german despre existența unor astfel de acțiuni încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.