”Procesul berlinez” – noua strategie împotriva influenței ruse

Uniunea Europeană poate accelera procesul de aderare a noilor țări din cauza creșterii influenței Rusiei în unele țări candidate, consideră jurnaliștii publicației The Economist. Potrivit publicației, după vizita recentă a cancelarului german, Angela Merkel, în Balcani, au fost semnate un șir de acorduri, care scot din „hibernare” procesul de aderare.

Potrivit declarațiilor ministrului kosovar al Integrării, Bekim Çollaku, unul dintre motivele de grabă ale UE, este faptul că în Balcani crește nivelul de simpatie pentru Rusia. Cu toate că extinderea UE provoacă nemulțumiri în rândul țărilor membre, tărăgănarea poate „durea prea mult”, citează agenția rusă RIA Novosti, preluată de Deschide.md.

De la finalul războiului războiului din Balcani (1999 – n.r.) cea mai actuală chestiune este când și cum țările din regiunea Balcanilor vor deveni membre UE. În 2004 la UE a aderat Slovenia, în 2013, Croația. Restul țărilor balcanice: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia, s-au „împotmolit” în drumul către familia europeană la diferite etape.

The Economist indică că UE este alarmată, mai ales de participarea Serbiei în cadrul exercițiilor militare alături de Rusia. În legătură cu criza din Ucraina și anexarea Crimeei, țările Baltice au atenționat despre riscul unei agresiuni din partea Rusiei, iar înalții funcționari occidentali au presupus că Rusia poate pregăti acțiuni ofensive în țările Baltice.

Sursele The Economist din diplomația UE, spun că Germania are votul decisiv. Publicația numește evenimentele din ultimele luni „procesul Berlinez”. Diplomații spun că o schimbare a situației se observă după vizita cancelarului german, Angela Merkel, în Albania, Bosnia și Serbia. Deja peste o lună au fost adoptate un șir de acorduri, cu privire la probleme din regiune. De exemplu, municipalităților din Serbia le-au fost oferite mai multe drepturi. UE la fel a obținut un acord cu privire la organizarea alegerilor anticipate în Macedonia, care este cuprinsă de o criză politică. În afară de asta, a fost schimbată politica UE, care bloca aderarea Bosniei.

Pe lângă toate acestea și SUA încearcă să amplifice influența în Balcani, care după 1999 treptat s-au îndepărtat de problemele din această regiune. The Economist afirmă că funcționarii americani au avut un rol de frunte în presiunea asupra Kosovo, în adoptarea legii pentru formarea tribunalelor pentru crime de război, dar și au ajutat la atingerea unei decizii cu privire la alegerile din Macedonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.