Proclamaţie-protest

 PROCLAMAŢIE – PROTEST

Noi, locuitorii municipiului Bârlad, împreună cu reprezentanţi ai cetăţenilor din judeţele Vaslui, Galaţi şi Constanţa, susţinuţi de locuitori din judeţele Bihor şi Timiş, la fel de îngrijoraţi pentru viaţa noastră şi viitorul copiilor noştri, în cazul în care s-ar trece la explorarea şi exploatarea gazelor de şist, prin fracturare hidraulică, protestăm din nou.

 Protestul nostru, este consecinţa faptului că, încă din luna decembrie a anului trecut şi apoi în perioada ianuarie – februarie 2013, au fost luate la nivel guvernamental o serie de măsuri care grăbesc punerea în aplicare a proiectului pentru perimetrul EV 2 Bârlad, dar şi pentru că au fost concesionate perimetre noi (Tulcea, Banat, Bihor) pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Motivele care ne-au determinat să protestăm, sunt următoarele:

1)   Nu suntem de acord ca în sec. XXI, într-o ţară membră a U.E., să se ia decizii fără să  se ţină cont de voinţa noastră, aşa cum au încercat şi încearcă vechii şi actualii guvernanţi,  care au încheiat acorduri petroliere secrete, dovedind că de fapt sunt promotori ai intereselor străine şi care permit companiilor, avide după profit, să folosească metode periculoase şi deosebit de nocive pentru oameni şi mediu.

2)   Nu acceptăm să fim ignoraţi, dezinformaţi şi umiliţi de diverşi politicieni, aflaţi la un moment dat la guvernare care, nu respectă o obligaţie constituţională, aceea de a ne apăra viaţa şi interesele noastre legitime ;

3)   Guvernul actual, care era aşteptat, de populaţia din România, ca o speranţă a salvării noastre de pericolele fracturării hidraulice, în loc să desecretizeze acordul petrolier din perimetrul EV – 2 Bârlad, aşa cum solicita altădată, prin politicienii săi, fostului guvern Ungureanu, nu numai că nu a realizat acest lucru, ba mai mult, a devenit, după   9 decembrie 2012, un şi mai mare distribuitor de licenţe de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist pe teritoriul României ;

4)   Nu putem accepta ca în acordurile petroliere să fie prevederi care favorizează companiile străine în detrimentul statului român şi a populaţiilor din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist. Dacă noi, cetăţenii simpli, plătim fiecare picătură de apă, conform art.8.1.4. din Acordurile petroliere cadru, companiilor care vor exploata, li se acordă dreptul să beneficieze pe gratis de miliarde de m.c. de apă pentru lucrările de foraj şi fracturare hidraulică. Chiar dl. Thomas Holst, reprezentant al Chevron, ne spunea recent că vor utiliza cca.16000 m.c. la o fracturare a unei singure sonde. Cum este posibil să transformăm subsolul românesc într-un depozit de deşeuri toxice şi radioactive, permiţând companiilor care ar exploata gazul să reinjecteze în subsol apele reziduale toxice şi radioactive, rezultate în urma fracturării ( Art. 8.2.18. din Acordul petrolier cadru ) !?

5)   Ne punem serios întrebarea cum va fi realizată independenţa noastră energetică şi dezvoltarea zonelor vizate, dacă conform Art. 8.1.5. din Acordul petrolier cadru, gazul aparţine companiei Chevron, companie care nu este obligată să livreze României gazul extras din şisturi, având libertatea să-l exporte unde doreşte ? Care va fi preţul pe care îl vom plăti dacă totuşi aceasta se îndură să vândă şi românilor o parte din gazul extras ?

6)   În aceste condiţii, având în vedere poluarea şi afectarea sănătăţii populaţiei, produse de fracturarea hidraulică, folosită în cazul exploatării resurselor de substanţe fluide neconvenţionale, vom  rămâne cu o zonă deşertică, infestată şi contaminată, în care activităţile tradiţionale nu se vor mai putea desfăşura şi investitorii nu vor mai veni, iar în timp, chiar şi cei care sunt acum, vor pleca. Vom avea o populaţie bolnavă, de boli incurabile şi bineînţeles vom rămâne fără rezerva noastră de apă şi gaz. Deci companiile străine se vor îmbogăţi, în timp ce noi sărăcim şi ne îmbolnăvim !

7)   Guvernul actual, condus de dl. Victor Ponta, depăşeşte limite de neadmis, aşa cum rezultă din scrisoarea de răspuns, semnată prin reprezentantul său, dl. Mihai Adrian Albulescu – secretar de stat la Ministerul Economiei şi adresată Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile bârlădene, prin care ne informează că a hotărât, neţinând cont de voinţa noastră, să ne folosească pe noi şi pe copii noştri, drept cobai ai unor companii în procesul de testare a unor noi metode de extracţie. Cităm din scrisoarea răspuns : „Elaborarea studiilor despre evaluarea potenţialului de gaze de şist în România se face concomitent cu testarea metodelor de extracţie care nu necesită substanţe chimice şi biocide „. Domnilor guvernanţi, pentru a putea face evaluarea potenţialului eventualelor zăcăminte, se folosesc aceleaşi metode controversate şi periculoase. Deci noi suntem cei care trebuie să-şi asume riscurile, nu dumneavoastră. Poate Chevron nu va găsi ceea ce caută, dar pe noi ne vor lăsa pe un teren poluat şi cu apele otrăvite.

8)   Noi şi copii noştri, care din păcate pentru unii, nu suntem „delfini” şi nu avem litoral sau ape termale în zona Moldovei, aşa cum constată unii guvernanţi , considerăm că avem totuşi dreptul la viaţă ca întregul popor român şi nu acceptăm să fim cobaii nimănui, chiar dacă se presupune că aceste lucrări de explorare vor fi mai puţin nocive, doar pentru că se fac mai puţine foraje decât la exploatare. Suntem profund îngrijoraţi şi indignaţi de afirmaţia din răspuns prin care guvernul actual apreciază că „ se presupune (deci poate fi şi altfel) că atunci când evaluarea va fi încheiată, România va trebui să condiţioneze utilizarea unor asemenea metode de către firmele operatoare „ !

        Ne punem şi vă punem firesc şi argumentat întrebările următoare:

        Dacă se recunoaşte în mod oficial, că în anumite zone, nu este înţelept să se înceapă operaţiuni de fracturare hidraulică, de ce ar fi înţelept şi urgent ca, în Moldova, să se înceapă asemenea  operaţiuni ?

         Suntem noi, moldovenii, într-o ţară membră a U.E., consideraţi cetăţeni de categorie inferioară de către autorităţile   guvernamentale?

        Sunteţi conştienţi că, prin această atitudine discriminatorie, vă asumaţi riscul de a declanşa o reacţie de necontrolat a populaţiei din zonă, poate chiar haos?

9)   În aceeaşi scrisoare, semnată de secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, se spune că : „ România are legislaţie, privind concesionarea, doar pentru explorare şi exploatare de petrol şi gaze în rezervoare convenţionale. Gazele de şist intră în categoria <<neconvenţionale >>, pentru care nu există o legislaţie adecvată„. Prin această precizare şi, ţinând cont de interesul declarat al companiei Chevron pentru gazele de şist ( gaze neconvenţionale ), de fapt, guvernul ne comunică implicit că acordurile petroliere încheiate de acesta şi guvernele anterioare, nu se încadrează în lege, deci sunt nule de drept. Este inadmisibil ca guverne ale unei ţări membre U.E.,cum este România, care s-au perindat la putere, să se afle într-o asemenea situaţie şi să recunoască faptul că se încalcă statul de drept. În acest mod ajung în situaţia să creeze neîncredere şi panică în rândul populaţiei din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist

10)                     Reprezentanţii guvernului actual, aşa cum au procedat şi cei ai guvernelor anterioare, în loc să consulte populaţia, purtând un dialog, bazat pe argumente şi adevăr, şi să ne decidă soarta în acord cu voinţa noastră, ne ignoră sau ne umilesc în media prin felul în care se adresează, iar uneori ne transmit informaţii mai puţin adevărate. Această atitudine, în loc să liniştească populaţia, mai de grabă naşte  sentimente justificate de  nelinişte şi mânie.

11)                     Este cert, pentru noi, populaţia din zonele vizate, ca aşa cum ne aflăm sub incidenţa unor acorduri secretizate ( cu excepţia celor trei din Dobrogea, care sunt parţial desecretizate ), acceptate şi de guvernul actual, se încearcă o manipulare în masă, printr-o prezentare a situaţiei de fapt şi de drept, care să ne facă să credem, că vom fi scutiţi de această fracturare hidraulică bazată pe utilizarea de substanţe chimice şi radioactive. Ţinem să precizăm că nu ne vom lăsa înşelaţi de aparenţe, mai ales că, la întâlnirea cu reprezentantul Chevron, dl Thomas Holst, din 6 februarie 2013, acesta ne-a comunicat că „la explorarea gazelor de şist vom folosi fracturarea hidraulică”  cu substanţe toxice, iar ministrul mediului, d-na Rovana Plumb, la B1 TV, recunoştea recent :„ da, este posibil ca explorarea gazelor de şist să fie periculoasă „.

12)                     Nu putem fi de acord şi nu înţelegem uşurinţa, graba şi superficialitatea cu care guvernul României tratează această problemă, care poate duce populaţia în situaţia să sufere şi să suporte consecinţe dintre cele mai grave, de pe urma activităţilor şi accidentelor companiei Chevron, aşa cum s-a întâmplat şi se mai întâmplă în alte ţări. Iată doar câteva cazuri care pun la îndoială reputaţia acestei companii privind protecţia mediului şi a sănătăţii oamenilor :

a)   În Kazahstan , după 20 de ani de exploatări petroliere, populaţia din zona sondelor, în cea mai mare parte, suferă de boli cronice ca urmare a poluării, fiind înregistrate numeroase decese. Pentru aceste fapte compania a fost amendată cu 7 milioane de dolari.

b)   În data de 7 noiembrie 2011, în Brazilia, Chevron a fost dată în judecată din cauza unor scurgeri de petrol, de pe platforma Frade, în largul coastelor oraşului Rio de Janeiro. Pentru poluarea produsă, firma Chevron a fost amendată cu 10,9 miliarde de dolari

c)   Pe data de 16 ianuarie 2012, în Nigeria, a explodat o sondă de gaz a companiei Chevron, care a produs un incendiu ce a durat 46 de zile, neputând fi stins decât prin arderea în totalitate a rezervei de gaz şi care a produs o poluare importantă ce a afectat sănătatea populaţiei şi mediul. Compania a fost amendată cu 3 milioane de dolari.

13)                     Nu suntem de acord ca subsolul României să devină depozit pentru miliarde de m.c. de ape reziduale, conţinând multe substanţe toxice, cancerigene sau radioactive, conform Art. 8.2.18. din Acordul petrolier cadru.

14)                     Nu suntem de acord cu informaţiile false care ni se transmit cum că, dacă vom exploata aceste gaze, din perimetrele concesionate, cu firme străine, vom avea gaze mai ieftine şi ne vom câştiga independenţa energetică! Dacă un singur foraj în S.U.A. ajunge la 4 milioane de dolari, în Europa, aşa cum a  anunţat ExxonMobil, un singur foraj ajunge până la 14 milioane de dolari. Chiar şi în scrisoarea secretarului de stat Mihai Adrian Albulescu se recunoaşte că „ preţul gazelor de şist este necompetitiv în raport cu gazele convenţionale „ . În aceste condiţii este absurd să vorbim despre independenţă energetică, mai ales că aceste gaze vor aparţine exclusiv firmei Chevron, care are dreptul să le exporte unde doreşte, conform Art. 8.1.5. din Acordul petrolier cadru. Dacă compania ne-ar vinde şi nouă o parte din producţia extrasă ar face-o la un preţ mult mai mare decât preţul gazelor convenţionale. Vom sfârşi prin a ne epuiza resursele de gaz şi resursele de apă, dar punând în pericol viaţa oamenilor; vom rămâne săraci şi poluaţi, bolnavi şi fără şansa recuperării a tot ce am pierdut.

Acesta să fie oare interesul României?

Noi, populaţia din zonele vizate, ca cetăţeni români, considerăm categoric că nu acesta este adevăratul  interes al României, el este, în fapt, doar interesul companiilor străine pe care, nu înţelegem din ce considerente, guvernele României le sprijină. Cerem  răspicat Guvernului României, să nu creeze haos în ţară,  să dea dovadă de responsabilitate şi patriotism în apărarea vieţii românilor şi a intereselor noastre naţionale.

15)                     Având în vedere cele arătate mai sus, ţinând cont şi de scrisoarea secretarului de stat, Mihai Adrian Albulescu şi luând în calcul starea de tensiune şi iritare din rândul populaţiei, creată ca urmare a pericolelor la care poate fi expusă, odată cu lipsa de preocupare pentru apărarea interesului naţional din partea factorilor de decizie, cerem, în mod public, să se autosesizeze organele juridice competente, Parchetul General şi D.N.A. – ul, care să verifice legalitatea acordurilor petroliere încheiate, în legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist.  Cerem să se verifice modul în care sunt apărate interesele naţionale economice, energetice cât şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor acestei ţări, precum şi a generaţiilor viitoare pe aceste meleaguri, iar rezultatul verificărilor este necesar să fie adus la cunoştinţa opiniei publice în cel mai scurt timp.

16)                     Noi, oamenii de rând, iubim România şi îi dorim un viitor cu un popor sănătos, care să trăiascăîntr-un mediu curat şi pentru un astfel de viitor vom lupta până la capăt. Pentru aceasta ne vom uni forţele într-un front comun, pentru a ne opune cu fermitate şi hotărâre celor care, ar îndrăzni să instaleze sonde de explorare sau de extracţie în zona noastră. Suntem în stare, prin forţa noastră să ne apărăm cu demnitate viaţa noastrăşi a copiilor noştri, care pentru alţii, spre surprinderea şi indignarea noastră, nu prea contează. În acest sens, solicităm tuturor autorităţilor statului român care, prin lege, sunt obligate să ne asigure protecţia noastră şi a mediului în care trăim, să analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ca români nu putem concepe să fim părăsiţi de statul român şi instituţiile sale, în faţa unor ameninţări ce vin din partea unor corporaţii ce au, ca singur scop, asigurarea profitului şi mai puţin sănătatea oamenilor şi protejarea mediului înconjurător.

17)                     Solicităm autorităţilor române abilitate şi companiei Chevron ca, înainte de luarea oricăror decizii, să desfăşoare cu populaţia din zonele vizate de viitoarele explorări sau exploatări de gaze din şist, dezbateri comune, la care să participe şi membrii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile bârlădene.

Într-un stat de drept, peste voinţa oamenilor nu se poate trece !

Dumnezeu să-i ocrotească pe români de străinii profitori şi de unii, aşa zişi români care, pentru faptele comise, vor intra în cartea neagră şi ruşinoasă a istoriei României !

Dată astăzi, miercuri 27 februarie 2013, la Bârlad, cu prilejul Marşului de Protest, organizat de societăţile civile din judeţele Vaslui, Constanţa şi Galaţi şi susţinut de societăţile civile din judeţele Timiş şi Bihor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.