Procuror contra procuror

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să efectueze cercetări cu privire la activitatea procurorului Mihaela Moraru Iorga.

DNA arată că unele situații fac referire la neînregistrarea în evidențe a unei sume de bani și a unor bunuri, acestea din urmă fiind găsite în biroul procurorului Mihaela Moraru Iorga.

Procurorul acuzat susține că fișetul în care au fost găsite bunurile nu este al său și că se încearcă decredibilizarea.

În urma scandalului declanșat privind înregistrările unei ședințe de lucru a DNA și care au ajuns în mass-media, procurorul-șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii retragerea delegării a trei procurori bănuiți că au pactizat cu dușmanul. Era vorba despre procurorii Doru Țuluș, Nicolae Marin și Mihaela Moraru Iorga. Cei trei nu au vrut să se supună ordinului venit din partea conducerii DNA de a efectua un test poligraf.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga declara, la ieșirea de la CSM, unde a fost audiat la Secția pentru procurori, că tensiunea dintre acesta și procurorul-șef a apărut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reținută, însă anchetatorul a impus măsura controlului judiciar.

Ulterior, pe 4 iulie, având în vedere hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de aviz favorabil, prin ordinul șefului DNA s-a dispus revocarea din funcția de procuror în cadrul DNA, nivel central, a Mihaelei Moraru Iorga.

Tot prin ordinul șefei DNA, a fost numită comisia de inventariere a dosarelor aflate în lucru și de verificare a dosarelor repartizate procurorului în cauză din perspectiva ritmicității, a dispozițiilor legale și a Regulamentului de ordine interioară al instituției. Cu ocazia inventarierii dosarelor, conform DNA, au rezultat mai multe situații care se pot înscrie ca abateri disciplinare. Acestea au fost semnalate Inspecției Judiciare.

Bani, ceasuri și un stilou

„Într-un dosar aflat în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul-verbal întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4, alin. 4, din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă, deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție“, precizează DNA.

Conform sursei citate, într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte. „Verificând evidențele secției, se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată.

În rechizitoriu este menționat procesul-verbal de aplicare a sechestrului pentru opt ceasuri și un stilou, identificate cu marcă și serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și stiloul 8.117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece, așa cum am menționat, bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror. Așadar, au fost încălcate dispozițiile Codului de procedură penală și dispozițiile art. 102, pct. 10, din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție, referitoare la înregistrarea în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte – R11 și păstrarea în loc special amenajat până la soluționarea cauzei de către instanță“, menționează DNA.

Potrivit sursei citate, într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat și a obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, „împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze“, mai arată DNA.

Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga o acuză pe şefa anticorupției de presiuni şi imixtiuni ilegale în dosare.

Procuroarea a declarat la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3 că şefa DNA îi dădea mesaje în care îi spune pe cine să audieze în dosare. „A fost o precedură de citare care m-a exclus pe mine”, a spus procuroarea, conform site-ului televiziunii.

Procuroarea afirmă că era vorba de presiuni şi imixtiuni clare, pentru care are dovezi, iar Inspecţia Judiciară va stabili caracterul ilegal al acestora.

„Vrea să mă decredibilizeze“

Anterior, Mihaela Moraru Iorga a declarat, la Antena 3, după acuzațiile lansate de Direcția Națională Anticorupție, că obiectele despre care s-a spus că au fost găsite și la care face referire șefa DNA nu erau în biroul ei, așa cum se menționează, ci în fișetul unui polițist.

„Am afirmat și susțin în continuare că nu mi s-a permis participarea le inventarierea lucrărilor pe care le-am avut în lucru. Cu privire la acele bunuri (bani, ceasuri, stilou – n.r.) care ar fi fost găsite în biroul meu, spun că dosarul a fost instrumentat de mine cu un alt procuror, iar aceste bunuri au fost ridicate la percheziții și urmau să fie confiscate. S-a hotărât ca ele să rămână într-un fișet încuiat al unui polițist. Nu este al meu“, a declarat Mihaela Moraru Iorga.

De asemenea, aceasta a declarat că Secția a II-a, acolo unde a lucrat, „nu are un birou de corpuri delicte“ și nu are unde să păstreze aceste obiecte, precum bani, ceasuri ori alte bunuri. „Cu siguranță, pentru că încearcă să mă decredibilizeze (n.r. – Laura Codruța Kovesi)“, a declarat Iorga.

Mihaela a mai explicat că bani provin de la un denunțător pentru organizarea unui flagrant. Ea a fost fotografiată, s-a realizat și planșa fotografică cu suma de bani. La momentul respectiv flagrantul nu a reușit, iar denunțătorul a considerat că este mai bine ca banii să rămână în DNA. Banii erau sigilați, nu erau la dispoziția mea (…) Ceea ce nu spune doamna Kovesi este faptul că Secția II nu are fișete pentru a păstra aceste bunuri confiscate”, a declarat procurorul la Antena 3.

Întrebată de ce vin aceste acuzații, procurorul susține că Laura Codruța Kovesi ”împroașcă cu noroi” în tentativa de a o decredibiliza. ”Încearcă să mă decridibilizeze și încearcă să-și credibilizeze un demers făcut împotriva legii”, a mai precizat Iorga Moraru.

Totodată, Mihael Iorga Moraru a spus că se așteaptă la orice demers din partea celor din DNA, însă și-a exprimat speranța că cei de la Inspecția Judiciară vor face dreptate.

”Cu certitudine voi putea fi acuzată de orice atâta timp cât este la îndemâna lor să sustragă părți din dosare, să le facă pierdute (…) Nu știu ce voi putea să fac pentru a împiedica acest lucru.

Nu știu, dar dacă aș spune tot ce am de spus ar trebui să stau toată viața să scriu despre activitatea din DNA”, a mai precizat Iorga Moraru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.