×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 19 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 07:47
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Contele de Saint Germain:
Procurori buni, procurori răi. Criteriile Laurei Kovesi
Cum e stăpânul așa-i și sluga.
Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești.
(Vechi proverbe românești)

Pe unde a fost șefă, la Parchetul General și apoi la DNA, Laura Kovesi a tăiat brazde adânci printre subordonații cu care colabora. S-ar fi putut crede că e vorba de o lăudabilă formă de plivit a moșiei, de distrugere a buruienilor în vederea creșterii producției la hectar.

La o analiză mai atentă, această primă impresie nu rezistă. De ce? pentru simplul motiv că „plivitul” despre care vorbim se dovedește, luat la bani mărunți, o operațiune derulată cu un cu totul alt scop decât acela de a elimina răul și a favoriza binele. Cu un scop aproape invers.

Să mă explic!

Procurorii cu notorietate de care s-a descotorosit doamna Kovesi în mandatele sale de șef de parchet se pot împărți în două mari categorii: cei care nu i-au îndeplinit ordinele abuzive și cei care, dimpotrivă, s-au bulucit să i le indeplinească, cu zel ostentativ.

Ca să exemplific, m-aș rezuma la câte trei nume din fiecare categorie.

În prima categorie se încadrează Angela Ciurea (dosarul ALRO), Eugen Iacobescu (dosarul Mircea Băsescu – Bercea Mondial) și Ciprian Nastasiu (dosarul Omar Hayssam și dosarul „crima organizată în anturajul președintelui României). Toți acești trei procurori au fost îndepărtați de Laura Kovesi pentru că se încăpățânau să persevereze în investigarea unor cauze pe care doamna Kovesi le dorea îngropate.

În a doua categorie se încadrează Eugen Papici (dosarul Referendumul, dosarul Trofeul Calității, dosarul Caltaboșul), Emilian Eva (dosarul ICA – Dan Voiculescu) și, recenta vedetă a gangsterismului instituțional și a limbajului interlop, Mircea Negulescu (dosarul Ponta – Blair, dosarul Ghiță, dosarul Blaga). Toți acești trei procurori au fost îndepărtați de Laura Kovesi după ce s-a folosit de ei discreționar în fabricarea unor dosare politice și după ce imoralitate lor a fost dezvăluită și demonstrată în presă cu dovezi nimicitoare.

Cei din prima categorie sunt azi liberi și curați juridic (deși au fost tentative repetate de a li se închide gura cu dosare la intimidare), cei din a doua categorie (cu excepția lui Mircea Negulescu, new entry, pentru care se fac demersurile preliminare) sunt inculpați în cauze grele și au cunoscut deja „binefacerile” arestului preventiv.

Laura Kovesi i-a criticat în repetate rânduri și i-a incadrat la „răi” pe cei din prima categorie, în vreme ce pe ceilalți i-a lăudat strident, repetat, mobilizator, prezentându-i ca o elită a DNA. În viziunea șefei DNA, aceștia sunt„bunii”, exemplarii, eroii din umbră care luptă pentru eradicarea corupției în România și în fața cărora ar trebui să ne scoatem pălăria.

Ce să înțelegem de-aici? Că doamna Kovesi are niște criterii valorice de o moralitate impecabilă, nu? Că dacă elogiază asemenea personaje, cu astfel de mărci de valoare, și dânsa este asemenea lor și, chiar mai mult, se mândrește cu asta.

Gând la gând! Și eu cred că le seamănă în anumite privințe. Doar că nu consider că acesta ar fi un lucru bun pentru justiția română și pentru lupta anticorupție.

În îndârjirea cu care Laura Kovesi se agață de poziția sa de la DNA, văd și un lucru bun: mobilizarea victimelor acesteia de a se deschide presei, de a vorbi, de a demasca abuzuri. Frica a trecut în plan secund și, astfel, opinia publică poate afla incredibile secrete murdare din interiorul sistemului, cum ar fi, de exemplu, rolul procurorului Negulescu în caracatița mafiei prahovene.

Odată pornit, valul spovedaniilor se va transforma în tzunami. Ceea ce nu e rău, dacă ne gândim că spovedania este o etapă spre îndreptare.

http://www.conteledesaintgermain.ro/procurori-buni-procurori-rai-criteriile-laurei-kovesi/16-02-2017

Publicat Vineri, 17 februarie 2017
5056
 | 33
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gospodaru Gheorghe
+1
Cucuveaua mov trebuie trezita din somnul romantic. Se viseaza a fi JUSTITIA insasi. Domnilor profesori de DREPT explicati-i va rog acestei fiinte ca nu e decat un angajat al Romaniei pusa sa prinda hoti nu sa comenteze legi . Dupa o teza de doctorat furata in proportie de 5 la suta are obraznicia sa dea lectii de moralitate. De ce madam la dumneata nu se pune acest prag in evaluare iar pentru abuzul in serviciu v-ati dat cu spatele de pamant pe la toate televiziunile ca nu trebuie sa existe un prag valoric de la care sa se considere a fi penal un caz? Justitia trebuie sa pedepseasca NU sa ucida oameni. CSM doarme acelasi somn visandu-se paznicul JUSTITIEI. Presedintele Romaniei doarme la Cotroceni visandu-se a fi reformatorul natiunii dupa ce a chemat copiii in Piata Victoriei sa-i construiasca un castel de nisip . Doar CCR e treaza. Noroc ca mai sunt si oameni care stiu carte in Romania si aplica legea in spiritul ei.
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
ioan
+9
Recomand stimatei doamne procuror sef al DNA sa lase dracului implicatiile in viata politica si sociala a tarii .Ceea ce stie fara discutie foarte bine este baschetul practicat cind trebuia sa faca scoala. Si cu toata dragostea ii decdeic poezia NEA MARIN a marelui Sorescu !
Publicat Marţi, 21 februarie 2017
+Răspunde
liviA
+11
“Între şeful DNA, Daniel Morar, şi Stanciu s-a născut o relaţie de colaborare mai mult decât strânsă, cei doi având întâlniri, inclusiv cu judecătorii ÎCCJ care judecau dosarul Năstase, în biroul preşedintelui instanţei supreme. Stanciu a făcut, special pentru a putea decide condamnarea lui Năstase, un lucru fără precedent în istoria juridică a României: a strâns toţi judecătorii Secţiei Penale într-o şedinţă şi a decis că în perioada cât dosarele au stat la Curtea Constituţională, termenul de prescripţie specială nu curge, deşi această regulă contravine Codului Penal. Rezultatul şedinţei ţinute de Stanciu a fost un proces-verbal! Nu o hotărâre, nu o decizie, nici măcar nu a fost o decizie în Recurs în Interesul Legii. Iar această măsură a fost luată strict pentru a nu constata că a intervenit prescripţia în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse lui Adrian Năstase în dosarul «Trofeul Calităţii»“. În caz că nu vă mai amintiţi cum a fost numită Livia Stanciu la şefia Înaltei Curţi, vă reamintim că, într-o emisiune difuzată TVR, preşedintele pe atunci suspendat, Traian Băsescu, a dezvăluit că, în 2010, înainte de numirea judecătoarei Livia Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi a judecătoarei Aida Popa, ca vicepreşedinte al instanţei supreme, a chemat la cafea, la Cotroceni, doi judecători în care avea încredere şi pe care i-a consultat cu privire la numirea noii conduceri a ÎCCJ. Livia Stanciu a avut noroc pentru că preşedintele Băsescu a ales să se consulte cu cineva în care avea încredere, adică cu un prieten. Un alt noroc al judecătoarei a fost şi faptul că Legea lustraţiei nu s-a aplicat, căci în această situaţie ar fi fost obligată să îşi dea demisia din funcţie, ca urmare a faptului că a fost procuror în timpul regimului comunist. Despre acest episod din viata actualei şefe de la Înalta Curte a relatat, pe larg, judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel Bucureşti, într-un eseu publi
Publicat Luni, 20 februarie 2017
+Răspunde
liviu
+16
Cum a ajuns un fost procuror comunist şeful judecătorilor din România Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a avut un traseu profesional extrem de asemănător cu cel al preşedintelui Traian Băsescu. Amândoi au dus-o bine şi înainte de 1989, dar mai ales după. Trecutul comunist nu a fost pentru cei doi un balast, din contră: le-a permis o evoluţie profesională demnă de invidiat. Această asemănare – pe care o vom detalia mai jos ­ nu este însă singurul criteriu care o califică pe Livia Stanciu pentru categoria “Cei care îl au pe naşu’ în suflet”. Presa a relatat despre tot felul de situaţii care conduc la concluzia că sfera de cunoştinţe, simpatii şi interese a celor doi demnitari se suprapune într-o anumită măsură. Astfel, ziuanews.ro a scris despre o relaţie între Livia Stanciu şi soţia unui important membru PDL: “Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele completului de cinci judecători, judecătoarea Livia Stanciu, are o prietenie strânsă, de zeci de ani, cu Domnica Toader, avocat în Galaţi, nimeni alta decât soţia liderului PDL Mircea Toader, tăticul politic al lui Mihail Boldea, deputatul arestat pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Relaţia de familie dintre cei trei este cunoscută şi în lumea juridică, dar şi în cea politică. Mircea Toader, lider al PDL-iştilor în Camera Deputaţilor, este de mulţi ani un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi a fost un “soldat” ascultător în PDL. De altfel, din momentul venirii sale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2004, Livia Stanciu, fost procuror în perioada de dinainte de 1989, a fost puternic susţinută de preşedintele Traian Băsescu, care a respins candidatura judecătoarei Lidia Bărbulescu pentru preşedinţia instanţei supreme, până când mai marii Justiţiei au înţeles să o propună pe Livia Stanciu”. Aceeaşi sursă relatează şi despre relaţia dintre Livia Stanciu şi fostul şef al DNA, Daniel Morar: “Într
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
CORADO CATTANI
+12
sa nu mai aud:”NE FACEM TREABA!! La PH=Patria Hotilor, TEGIVERSARILE cu dolosivitate si dosarele la sertare sunt o moda. 4-5 promovari de la judecatorie, la tribunal si chiar curtea de apel pt acelasi dosar. Patimile, razbunarile, incompetenta absolventilor de privat gen negulescu la gh cristae sunt la ordinea zilei. Buni executanti, lingai cu sefii, bufoni in societate, se considera mici dumnezei locali, triunghiul tisti=cumetrii locale arhicunoscute! Ceri ADN si-ti raspunde dupa 1 an ca nu sut bani. Ceri dreptul la succesiune si ti se raspunde ca nu s-a dovedit ruperea de sigilii, trecerea frauduloasa a frontierei si migratii, ceri sechestru pe terenuri si vile si se schimba pe 2 compresoare, ceri adresa la banca si ti se raspunde cu adresa de la valcea pt maramures.!!!!! CSM si Inspectia judiciara-=NUFARUL PT MULTI MAGISTRATI INCOMPETENTI, CORUPTI, pregatiti precara si subtire la particular!! PROCURORUL DE LA BUZAU juca banii institutiei pt dare de mita, la jocuri de noroc, cel de la slobozia petrecea cu interlopii invoiti sa-si serbeze ziua de nasteea,la macin lua mielul, ca peste avea, angela nicolae, gratiela ghitza, etc luau bani pt drogurile odraslelor, la teleorman circula pe sens opus, deta, alba, bistrita, etc, dar de procurorii ce nu sunt inca prinsi si dosesc ani de zile dosare, plangerile penale si sfideaza legea, cercetarile, ancheta, drepturile omului, ce trebuie sa facem??sa ne facem dreptate singuri sau sa facem plangeri pt.tainuire, favorizare, complicitate, neglijenta si abuz in serviciu?? TREABA MARE????
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
shperaclu
+3
Democratia capitalista. Car sa baga fortzat da douashab da ani la noi an tzara. Adanc an jos pa cerul gurii. Iar tu san trebi, cat da adanc?
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
c.g.
+7
Pt.VASILE BLEAGA. Evident ca asa este cum spuneti dvs. pe finalul comentariului '' REFUZ SA CRED CA UN INTREG SISTEM JURIDIC AL UNEI TARI ESTE OCUPAT DE ,, ZDRENTE'' ! ''! Este identic si la fel cum: poporul german nu a fost in intregime nationalist si criminal, cum poporul italian nu sunt toti mafioti, cum romanii nu sunt toti hoti, cum rusii nu sunt toti betivi, s.a.m.d. ! Sunt oameni in majoritate corecti si cinstiti in organele abilitate din tara noastra ROMANIA, statul mafiot cuprinde o mica parte, o pojghita care s-a cosolidat in deceniul cu machitorul, matroz, gargaragiu si marioneta in jiltul Cotroceniului, Traian si Basescu care cauta si pe actualul om in Dealul Cotrocenilor, sotul doamnei Carmen, sa il manevreze cand simt ca Legea raspunderii magistratilor poate sa fie cladita in PARLAMENTUL ROMANIEI unde PSD si '' asociatii '' au o majoritate lejera care se doreste de '' mafioti '' sa fie alterata, luxata, pentru a ajunge la butoanele Puterii '' guvernul meu '', chipurile niste unii tehnocrati, in fapt niste marionete ale coscarilor din exterior care haiducesc economic in tara asta si cam fenteaza la greu fiscul ! Sa speram ca si in organele inteligente de trei litere, neghina ,'' zdrentele '' sunt minoritare si oameni adevarati si patrioti, majoritari, trec la butoane lin si linistit si neutralizeaza '' zdrentele '', sa nu punem in pericol statul national unitar ROMANIA ! Sper ca bunul Dumnezeu sa dea minte romanilor sa putem trecem peste toate necazurile cu care vor sa ne pricopseasca dusmanii nostrii, nu putini, din Est si din Apus, de peste tot imprejurul nostru ! Sa auzim si de mai bine !
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+31
ZODIA ,,ZDRENTEI'' ESTE REVENIREA UNEI ALTE STARI DIN PERIOADA ,,BOLSEVICA '' A TARII CU STRAIE DEFIRMA CAPITALISTE IN CARE ONOAREA ,CORECTITUDINEA ,ADEVARUL ,SPIRITUL LEGII NU CARACTERIZEAZA ATITUDINEA SLUJBASILOR CARE AU FORTAT SOCIETATEA SA-I FACA EGALII MAGISTRATILOR JUDECATORI . MOMENTUL DE SINCERITATE AL OMULUI DIN SISTEM BAZAT PE UTILITATEA LUI DE ,,UNEALTA A ZDRENTELOR''IL DETERMINA LA OUNICA SINCERITATE DESPRE SISTEM:,,ZDRENTE '' ! FOARTE CIUDAT CUM ALTI SI ALTI TRAITORI IN SISTEM TAC INTR-O ODIOASA omerta A ,,ZDRENTELOR'' si se complac-REFUZ SA CRED CA UN INTREG SISTEMJURIDIC AL UNEI TARI ESTE OCUPAT DE ,, ZDRENTE'' ! SAU CINE STIE......CONTRAZICETI-MA !
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Interlopul
+32
Portocala recunoaste ca justitia din romania este facuta de niste "zdrente"!A spus adevarul de buna voie si nesilit de nimeni.DNA a devenit o balta murdara,urat mirositoare,o cloaca!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Moesia
+43
Fara dosar profesional, Luluta a ajuns procuror general si - si mai si, iata - cu ajutorul netarmurit al lui Ponta&Basescu, a juns fara niciun merit sa conduca DNA. Numai ca ori din nestiinta ori din servilism binomic manipuleaza. Spune m-neaei: "Curtea Constitutionala nu a dezincriminat abuzul in serviciu" Corect! Abuzul in serviciu a fost insa dezincriminat de Pruna &Ciolos. Pentru ca orice decizie a C.Const. daca nu este pusa in aplicare in termen de 45 de zile, abroga articolul respectiv (C.penal). Ceea ce indivizii antiromani nu au facut. Uita sa spuna acest lucru si tot da cu bata in balta ca vezi Curtea Constitutionala.... Sictir Kovesi! Mai citeste, daca tot ai ajuns acolo unde nu iti este locul. Dar poate te invata - ala fara studii juridice - caruia i se spune Portocoala, pentru ca stiinta de carte nu va invaluie pe niciunul. Doar scoaterea de denunturi penale cu amenintari ...o mizerie, oricum!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material
Publicat acum 18 ore şi 56 minute
Ludovic Orban, atac dur la Tudose
Publicat acum 18 ore şi 57 minute
Inspecţia Judiciară intră sub control politic?
Publicat acum 18 ore şi 59 minute
Tânără ucisă de sistemul medical românesc
Publicat acum 15 ore şi 29 minute
Marea împăcare după ce au pus țara pe jar
Publicat acum 16 ore şi 3 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017