Procurorii din CSM șterg pe jos cu propunerile lui Tudorel Toader

Unele din modificările legislative propuse de Tudorel Toader sporesc rolul factorului politic în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, între acestea numărându-se trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, dar și înființarea direcției care va investiga magistrații, consideră Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unui comunicat de presă, transmis joi, de Secţia pentru procurori a CSM, cele mai importante modificări preconizate ale legilor justiţiei, prezentate public de ministrul Justiției, vin în contradicţie cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar.
„Astfel, apreciem că unele din măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului justiţiei, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituţionale şi a independenţei funcţionale; înființarea unei noi direcţii specializate, cu o competenţă exclusivă în cercetarea magistraţilor, este inoportună, nu este susţinută statistic şi nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar; schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcţii de cel mai înalt nivel, eludează posibilitatea Secţiei pentru procurori de a proceda la o selecţie directă a viitorilor candidaţi şi nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ICCJ la nivelul Secției pentru judecători”, afirmă magistrații.

De asemenea, susțin procurorii din CSM, propunerile privind răspunderea magistraților pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor, cu influență directă asupra calităţii actului de justiţie.
„Nu în ultimul rând, celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură şi promovarea în funcții de execuţie au potențialul de a bloca funcționarea sistemului judiciar şi de a afecta modul actual de organizare şi funcționare a Institutului National al Magistraturii”, menționează sursa citată.
Secţia pentru procurori cosnideră că aceste măsuri sunt de natură să „afecteze independența sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupției şi vin în contradicție flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV”.
„Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziția motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condițiile legii, după consultarea sistemului judiciar”, conchide sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.