Procurorii DNA despre urmărirea penală a lui Dumitru Iliescu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției îl acuză pe fostul director al Serviciului de Protecţie şi Pază de cumpărare de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi.

Acuzaţiile sunt făcute în dosarul în care deputatul Viorel Hrebenciuc (PSD), vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa. În schimb, liderul PSD ar fi promis că va determina diverşi funcţionari publici, „asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite”, se arată în documentul citat.

Concret, fostul şef al SPP i-ar fi arătat lui Viorel Hrebenciuc că poate obţine date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică care îl vizau pe deputat, ba, chiar, că i-ar fi cerut unui angajat al DNA să obţină aceste informaţii.

„Totodată, Iliescu Dumitru l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului D.N.A., poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii”, se mai arată în comunicatul DNA.

Care era „partea” lui Dumitru Iliescu

În schimb, Dumitru Iliescu i-a cerut lui Viorel Hrebenciuc să-i găsească fiicei sale un serviciu într-o instituţie publică, să menţină în funcţie un angajat al Fondului Naţional de Garantare, să intervină pe lângă un funcţionar de la Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi, de asemenea, să contribuie la destituirea vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

DNA precizează de asemenea, în comunicatul care anunţă efectuarea urmăririi penale împotriva fostului şef al SPP că aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, „activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.