Procurorii se fac că nu pricep sau nu pot şi nici nu vor

În Dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat în campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la Bogdan Buzăianu, Elena Udrea a plătit cauţiunea pentru control judiciar, în valoare de cinci milioane lei, într-un mod inedit: averea fiindu-i pusă sub sechetru într-un alt dosar, o firmă la care Udrea este asociat a depus în contul cauţiunii o garanţie reală imobiliară. Numai că acest aspect este unul extrem de discutabil, poate chiar ilegal.

Având în vedere prevederile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, modificată prin Legea nr. 152/2015, e imposibil ca o firmă să garanteze cu bun din patrimonial propriu pentru o persoană fizică. Practice se înstrăinează din patrimonial firmei, acesta diminuându-se şi eludându-se plata unor creanţe sau datorii la stat.

Exemplu concret: Firma X creditează pe Ion Ionescu cu 5 milioane lei. Firma Y, unde Ion Ionescu e acţionar, vine cu un teren proprietatea firmei Y, ca şi garanţie. Termen de restituire a banilor 3 luni. După 3 luni, firma X, creditoarea, execută bunul. Firma Y rămâne fără patrimoniu şi intră în faliment cu 2 milioane lei datorii la terţi, creditori şi/sau stat. Creditori care însă nu mai au ce executa, pentru că terenul de cinci milioane lei l-a luat firma X în contul datoriei. Practic firma Y, care a garantat creditul lui Ion Ionescu cu terenul, şi-a înstrăinat patrimonial illegal.

În cazul nostrum, dacă Elena Udrea va fi condamnată, DNA va executa terenul. Iar firma unde Udrea este acţionar va rămâne fără acel bun din patrimoniu, creditorii firmei, în cazul unui faliment neamiavând ce executa.

Ar fi teribil de bine ca aşa ceva să fie legal. Fiecare om s-ar împrumuta la terţi în baza unor bunuri garantate de firme, nu ar plăti creditul, şi bunul ar dispărea apoi din firmă. Iar creditorii firmei ar rămâne cu buzele umflate. Ar fi o reţetă de pomină pentru ca tu, persoană juridică, să faci datorii în baza cărora să cumperi bunuri, să garantezi cu ele pentru acţionar la un credit, acesta să nu îl plăteşti şi creditorii să rămâna cu buzele umflate. Câştig maxim illicit atât din credit, cât şi din datoriile acumlate şi neplătite. Or, tocmai din acest motiv legiuitorul interzice aşa ceva. Procurorii nu pricep sau nu vor?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.