Procurorii timișoreni mușamalizează ancheta într-un dosar care incriminează mafia imobiliară țigănească

Procurorii timișoreni nu pot, sau nu vor, să stabilească modul prin care o grădiniță de elită a fost transformată în vilă țigănească, de către membri ai Clanului Cîrpaci, după ce ancheta în acest dosar nu a putut fi terminată de nici unul din cei trei procurori care au lucrat la ea.

Inițial, lucrarea a fost repartizată procurorului Valentin Românu care a clasat-o. El nu a anchetat decît situația unuia din cele două corpuri de clădire, ale fostei grădinițe și care compun acum proprietatea Clanului Cîrpaci. Românu a găsit trei vinovați pentru trecerea ilegală a unui corp de clădire în proprietatea lui Claudiu Cîrpaci, dar noul cod penal i-a scos pe aceștia din culpă. Nemulțumit de soluția dată în dosar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara(PCAT) a infirmat soluția procurorului.

”Prin încheierea din data de 11 aprilie 2014, judecătorul de cameră preliminară a confirmat soluția de infirmare și redeschidere a urmăririi penale dispusă de procurorul general al PCA Timișoara, astfel că în cauză s-a reluat urmărirea penală, dosarul fiind în curs de soluționare”, se precizează în răspunsul trimis redacției cotidianul.ro, de către conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

După infirmarea soluției de clasare, dată de către procurorul Românu, dosarul ”Grădinița” a ajuns în sertarul unei procuroare unde a zăbovit vreo lună de zile, după care aceasta s-a autorecuzat. Surse din parchet spun că aceasta și-a motoivat decizia prin faptul că soțul ei, arhitect de profesie, ar fi proiectat vilele mai multor granguri de prin Primăria Timișoara, implicați direct în punerea ilegală în posesia lui Claudiu Cîrpaci, a unui corp de clădire al fostei grădinițe, dar care era, de fapt și de drept, proprietatea statului român. Acum dosarul se află pe masa celui de-al treilea procuror, dar nu sunt indicii care să ne confirme că într-un viitor apropiat va exista și o soluție finală. De precizat că nici unul din cei trei procurori nu a dispus instituirea unui sechestru asigurator pe vila lui Cîrpaci, acesta fiind bănuit că ar știi că imobilul a fost retrocedat cu acte false, înainte ca el să-l cumpere. Nefiind însă declanșată urmărirea penală împotriva sa, Cîrpaci a obținut în instanță, o hotărâre definitivă prin care poate, în orice moment, să instrăineze fosta grădiniță și să complice și mai mult ancheta procurorilor.

Dosarul ”Grădinița” nu are nimic spectaculos în el. Chiar și un absolvent de liceu, fără bacalaureat, își dă seama, studiind dosarul, că fosta grădiniță de pe Bul. Mihai Viteazu, din Timișoara, a intrat în posesia mafiei imobiliare țigănești cu acte false. Istoria recentă spune că un octogenar din Lugoj și-ar fi adus aminte după cincizeci de ani că în baza unui înscris, de mână, ar fi proprietarul unui imobil din Timișoara. Omul și mai apoi fiica sa, au solicitat retrocedarea imobilului, care se afla în patrimoniul statului român, dar prin sentința definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Timișoara au pierdut procesul.

Totul s-a schimbat, însă, atunci când fostul procuror general al României, Ilie Botoș, a promovat un recurs în anulare impotriva sentinței dată de Curtea de Apel Timișoara, dar și a intereselor statului român. Kerek Francisc cîștigă recursul în anulare și devine, prin fiica sa, proprietarul unei vile în care funcționa o grădiniță de elită cu 120 de copii. Primul lucru pe care-l face fiica lui Kerek este să vândă imobilul către Monica Mihai, reprezentanta unui clan țigănesc din Lugoj, care la rîndul ei vinde către Claudiu Cârpaci, reprezentant al unui alt clan țigănesc. Procurorii timișoreni, fără rezultate în acest dosar și care ”se chinuie” de doi ani să dea capătul anchetei ar trebui să verifice autenticitatea înscrisului care a stat la baza retrocedării imobilului de pe Mihai Viteazu, nr.17, dacă acesta se mai găsește. Chiar dacă falsul se dovedește și pot apărea și vinovații, ei ies din cauză pentru că pedepsele lor s-au prescris. Însă dovedirea faptului că la mijloc a fost vorba de un fals, dă dreptul statului român să reintre în posesia fostei grădinițe, pentru că dreptul de proprietate este imprescriptibil.

Aparent fără legătură cu acest dosar, un procuror lugojan, care în ultimii ani a activat pe un post de conducere în Parchetul General, chiar și atunci când la conducerea acestuia se afla Ilie Botoș, a demisionat din magistratură cu data de 15 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.