Procurorul general: Este fără precedent

Inspecţia Judiciară se află într-o situație fără precedent, respectiv cea în care inspectorii judiciari se înregistrează între ei, situaţie care trebuie analizată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit procurorului general al României, Augustin Lazăr.

„Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecţiei Judiciare, care se află într-o situaţie fără precedent şi care trebuie analizată de către CSM, urmând să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieşire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei. Urmează să vedem în continuare”, a declarat, joi, la sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică.

Reacţia vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

După apariția înregistrării, inspectorul judiciar Mihaela Focica a decis să depună o plângere penală la Parchetul General împotriva șefului adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, pe care îl acuză de șantaj.

Augustin Lazăr confirmă plângerea

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General și a anunțat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o și care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca șantaj, culegere de date și comunicarea lor publică. După care dânsa a și depus o plângere și a plecat. Este important să știți acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audiență”, a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, Augustin Lazăr, joi.

Focică a declarat joi pentru presă că plângerea depusă la Parchetul General vizează conducerea Inspecţiei Judiciare, nu pe Laura Codruţa Kovesi, susținând că nu au fost exercitate presiuni din partea DNA asupra ei.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoțită de un suport conținând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.