Procurorul general: Parchetul s-ar putea sesiza în cazul Turcescu

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat marți că Parchetul nu a declanșat o anchetă în cazul lui Robert Turcescu, dar se evaluează dacă sunt indicii în legătură cu săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală.

„Noi suntem obligați, ca magistrați, să declarăm dacă am fost ofițeri de securitate sau nu. Despre situația lui Robert Turcescu am aflat tot din presă. Situația este pe rol la secția de urmărire penală, Parchetul s-ar putea autosesiza. Evaluăm situația. Eu personal nu am competența de a mă pronunța, dar nu am apreciat a fi o încălcare a codului deontologic”, a spus Tiberiu Nițu, potrivit B1.ro.

„Evaluăm împrejurarea şi situaţia creată. Dacă această situaţie este de natură să constituie sau să ne ducă pe noi la concluzia că sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, ne sesizăm. Dacă nu, nu”, a spus Tiberiu Niţu, citat de MEDIAFAX, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a participat la şedinţa plenului.

Întrebat cât va dura evaluarea, Niţu a spus că nu poate să dea o dată până la care se va stabili o decizie.

Întrebat care este procedura în acest sens şi dacă ministrul Apărării trebuie să confirme că Robert Turcescu a fost ofiţer acoperit, Tiberiu Niţu a spus că pentru a se sesiza Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, în faza preliminară nu este necesară nicio confirmare.

„Pentru a ne sesiza, nu trebuie să ne confirme nimic într-o fază preliminară. Noi evaluăm dacă sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală”, a precizat Niţu.

Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire, potrivit unui articol publicat duminică pe blogul său, unde a prezentat și mai multe documente.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Turcescu a spus că acele documente sunt reale și au fost postate de el.
Turcescu a susținut că nu a fost șantajat, nu a fost supus niciunei presiuni, ci a făcut aceste dezvăluiri pentru că acum „a vrut Dumnezeu” și că, în contextul „ofițerului acoperit la prezidențiale” despre care a vorbit președintele Traian Băsescu, el „nu putea să se mai ascundă”. De asemenea, el a afirmat că se va prezenta în fața judecătorilor iar de luni nu va mai face emisiunea „Sub semnul întrebării”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.