Procurorul propus șef al DIICOT, interviu la CSM

Procurorul Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, șef al DIICOT, a susținut luni interviul la CSM. Interviul a început puțin după ora 10.00.

Update: Horodniceanu, care și-a susținut proiectul de management, le-a spus membrilor CSM că „este important să realizăm ceea ce Comisia Europeană ne-a trasat prin MCV”.

„Echipa care va conduce DIICOT este important să readucă spiritul acestei structuri de până acum. Trebuie readusă încrederea în rândul efectivelor de procurori. Este importantă specializarea procurorilor. Este foarte important ca procurorul şef să se poată sprijini pe procurorii şefi de servicii”, a mai afirmat procurorul.

În timpul interviului, un membru CSM l-a întrebat pe Daniel Horodniceanu cum ar reacţiona dacă un procuror de la o structură teritorială a DIICOT s-ar afla la o masă cu un primar şi un oficial de rang înalt şi ar discuta despre un dosar, în loc să socializeze.

Horodniceanu a răspuns că, dacă ar fi procuror-şef al DIICOT, ar încerca să afle dacă relaţia dintre procurorul respectiv şi persoanele cu care discută este anterioară dobândirii calităţii de magistrat, ce l-a determinat să intre în astfel de discuţii şi, mai ales, care este impactul respectivelor discuţii asupra activităţii acelui procuror. El a adăugat că, în cazul în care s-ar impune, ar sesiza procurorul general al României şi ministrul Justiţiei, pentru luarea unor eventuale măsuri.

Întrebat de ce nu ar sesiza direct Inspecţia Judiciară, acesta a spus că procurorul şef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, şi nu Inspecția Judiciară.

La ieşirea din sediul CSM, Daniel Horodniceanu a fost întrebat de jurnaliști dacă s-a întâlnit cu primarul Iașiului Gheorghe Nichita. “Personal, nu-l cunosc pe domnul, cred că acum trei ani l-am văzut ultima oară pe stadion, unde alergam alături de alte zeci de persoane”, a spus Horodniceanu. Acesta a mai precizat că întrebarea membrului CSM a fost una pur ipotetică.

Interviul a fost transmis LIVE pe site-ul CSM.

Primele 30 de minute au fost alocate pentru susținerea proiectului de management de către Horodniceanu, urmate de întrebări și răspunsuri.

CSM va da un aviz, care este consultativ, ce va transmis la Ministerul Justiţiei şi va însoţi propunerea ce va fi înaintată de Cazanciuc preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit legii, șeful DIICOT este numit de președinte la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al CSM.

Pe 9 aprilie, Cazanciuc a anunțat că l-a propus pe Daniel-Constantin Horodniceanu, șeful DIICOT Iași, pentru funcția de procuror șef al DIICOT, post rămas vacant după arestarea Alinei Bica.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

Horodniceanu a ocupat funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi în perioada iunie 2006 – iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 – 2015.

Procurorul este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Conform ministerului, magistratul a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale și este autor al unor articole de specialitate juridică.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.