Procurorul-șef adjunct al DNA, despre tablourile lui Vâlcov

Procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, că procurorii încep vineri procedura prin care tablourile vor fi indentificate și certificate.

Acest procedeu va fi efectuat cu ajutorul unei echipe de muzeografi și alți specialiști în domeniul artei, de la Ministerul Culturii.

„Majoritatea sunt achiziționate din afara teritoriului României. Proveninența e stabilită în anumite limite. Unele sunt de la case de licitație”, a declarat Nistor, conform Hotnews.

„De astăzi demarăm procedura de identificare-certificare, de către o comisie de specialiști în domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi și falsuri, pot fi și reale. Noi vrem să facem evaluarea cât mai rapid, pentru că avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituții de profil, noi nu avem condiții să păstram acele obiecte. Pe măsură ce se derulează procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate către o instituție de profil care le va pastra până la soluționarea definintivă a cauzei”, a spus Nistor.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorii au identificat 100 de tablouri în patru locații din București și Olt, la patru persoane de încredere ale lui Darius Vâlcov, acesta având intenția de a-și deschide o galerie de artă în Capitală.

Tablourile sunt semnate de pictori străini, printre care și Pablo Picasso, sau artiști români, Corneliu Baba sau Grigorescu.

Conform anchetatorilor, Vâlcov nu ar fi un cunoscător de artă, acesta ar fi cumpărat tablourile pentru a ascunde proveniența banilor primiți ca mită.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât, joi, ca fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, să fie cercetat în arestat la domiciliu. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Darius Vâlcov a fost adus joi la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde s-a judecat cererea DNA de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Fostul ministru de Finanțe este acuzat de trafic de influență, infracțiune săvârșită pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

Vâlcov este cercetat și într-un alt dosar penal. DNA a cerut un nou aviz, pentru arestarea acestuia, fiind acuzat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.