Produse chimice toxice în unele scaune auto pentru copii

Peste jumătate din scaunele auto pentru copii vândute în SUA conţin produse chimice periculoase, potrivit unui studiu făcut public miercuri, transmite AFP potrivit Agerpres.

Din cele 150 de scaune testate de Ecology Center, organizaţie nelucrativă cu sediul în Michigan /nord/, 60% conţineau substanţe chimice cum sunt bromul şi clorul. Or, studii efectuate pe cobai au arătat că bromul, care este folosit la diferite produse datorită proprietăţilor sale ignifuge, afectează profund şi ireversibil dezvoltarea creierului.

Urmele de clor găsite au indicat prezenţa PVC-ului, care a fost înscris de Administraţia americană pentru protecţia mediului pe lista produselor cancerigene. PVC-ul, care prin ardere sau prin simpla descompunere în natură eliberează dioxine în aer şi în apă, ajunge ulterior în lanţul alimentar şi se poate dovedi nociv pentru sistemul imuntar sau de reproducere.

Or, căldura şi expunerea la raze ultraviolete în maşină pot accelera degradarea acestor produse chimice şi riscă să le sporească toxicitatea, avertizează Ecology Center. Organizaţia subliniază că bebeluşii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de populaţie, pentru că organismul lor este în plină dezvoltare şi ei petrec de multe ori ore întregi în scaunele de maşină.

Lista scaunelor auto pentru copii, după mărci şi toxicitate, poate fi consultată pe site-ul HealthyStuff.org. Cercetătorii care au realizat studiul nu îi îndeamnă pe părinţi să arunce scaunele de maşină ale copiilor lor, ci încurajează industria să pună capăt utilizării de produse toxice, a menţionat responsabilul echipei ştiinţifice de la Ecology Center, Jeff Gearhart.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.