Prof. Dorin Sarafoleanu a intrat în al nouălea deceniu de viaţă

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reprezentat de vârf al şcolii româneşti de otorinolaringologie, s-a născut la 9 februarie 1936, în localitatea Ghizela, judeţul Timiş. Studiile liceale şi cele universitare le-a urmat la Timişoara.

Jaloanele de reper ale unei activităţi de 55 de ani în serviciul sănătăţii semenilor şi special dedicate învăţământului medical, pe care ni le dezvăluie biografia medicului şi dascălului Dorin Sarafoleanu, sunt impresionante, ele constituind exemple ale consacrării în profesie prin muncă tenace, studiu temeinic şi permanent, competenţă aplicată, respect faţă de înaintaşi, exigenţă cu sine, altruism.

  • După absolvirea facultăţii a fost repartizat, prin concurs, la Spitalul Clinic Griviţa — astăzi ”Sfânta Maria” — din Bucureşti.
  • S-a pregătit în secundariat la Clinica ORL Colţea.
  • În anul1971, aînfiinţat Clinica ORL de la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, pe care a şi condus-o 40 de ani. În prezent clinica este condusă de prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, fiul său. Aici a fost introdusă, în anul 1993, chirurgia endoscopică laringiană şi rinosinusală.
  • În anul1979 adevenit membru al Societăţii Franceze de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială.
  • A urmat studii postuniversitare în Franţa în specialitatea “chirurgia cu laser“ — o noutate în epocă, pe care a introdus-o în premieră în specialitatea ORL din România.
  • Tot în Franţa, la Institutul Gustave Roussy, şi-a perfecţionat cunoştinţele şi tehnicile chirurgicale în cancerul căilor aero-digestive superioare.
  • A îndrumat formarea a multor generaţii de medici care s-au specializat în otorinolarigologie.
  • A contribuit la modernizarea specialităţii ORL în domeniile imunologiei, chirurgiei laser, chirurgiei endoscopice în tratamentul unor forme de cancer laringian.
  • Este fondator şi preşedinte de onoare al Societăţii Române de Rinologie şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
  • A organizat, în 1999, primul Congres francofon din istoria specialităţii, la Bucureşti, fiind ales ca preşedinte al Societăţii Francofone de ORL.
  • Este laureat al Societăţii Latine de ORL, din octombrie 2010, când, la iniţiativa board-ului societăţii, a primit distincţia ”For his great contribution to the growth and continuity of the Societas”.
  • La 9 decembrie2014 afost declarat cetăţean de onoare al Timişoarei
  • La 22 octombrie2015 afost decorat de Casa Regală a României cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer.
  • A fost ales ca preşedinte ori în conducerea unor prestigioase foruri academice internaţionale – EUFOS (Federaţia Europeană a Societăţilor ORL), Societas ORLLatina. A organizat, în 1999, primul Congres francofon din istoria specialităţii, la Bucureşti, fiind ales ca preşedinte al Societăţii Francofone de ORL.

Activitatea sa a fost apreciată şi recompensată cu premii şi distincţii internaţionale şi româneşti. Deţine Ordinul şi Medalia ”Meritul Sanitar”, pentru contribuţia deosebită avută în cercetarea şi practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor.

Vârsta venerabilă nu este un impediment ca domnul profesor să continue a fi activ în profesie. De două ori pe săptămână are program de consultaţii. Antecamera cabinetului este în permanenţă plină, iar lista de aşteptare se întinde cam pe două luni. Acesta este etalonul de valoare al profesionistului respectat.

Salve Magister! (A.I.R.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.