Prof. Ioan Piso: Băsescu se poartă de parcă ar avea interese materiale legate de proiectul de la Roşia Montană

Duminică după-amiaza la Realitatea TV, o emisiune realizată de Mihai Tatulici despre complicatul subiect Roşia Montană s-a desfăşurat exact ca un spectacol publicitar (favorabil canadienilor de la RMGC) de prost gust cu huiduieli şi fluierături.

Deranjat de vizibilul partizanat pro-Gold Corporation al lui Tatulici şi de faptul că nu a fost lăsat să îşi expună în mod liber punctele de vedere, profesorul Ioan Piso, fostul director al Muzelui Naţional de Istorie a Transilvaniei, unul din cei mai activi militanţi împotriva mineritului cu cianuri şi a distrugerii patrimoniului istoric de la Roşia Montană, a ieşit din emisiune.

Cotidianul.ro l-a contactat pe profesor pentru a afla dedesubturile acestei emisiuni-publicitare. Ioan Piso a declarat: „Emisiunea de la Realitatea a fost o manipulare îngrozitor de grosolană. În primul rând, nu se poate purta o discuţie serioasă despre patrimoniul istoric de la Roşia Montană, în stradă cu ultraşi scoşi să fluiere şi să huiduie. În al doilea rând, oricâţi academicieni şi istorici care să facă pe avocaţii celor de la Gold Corporation ar aduce dl. Tatulici în emisiune, tot nu poate fi considerată obiectivă opinia domniilor lor întrucât toţi aceştia nu o fac din convingere, ci pentru că într-un fel sau altul sunt de fapt propagandişti ai companiei canadiene şi slujesc exclusiv interesele acesteia”.

Reputatul arheolog şi-a exprimat dezamăgirea şi faţă de lipsa de obiectivitate şi deontologie dovedită de Mihai Tatulici în emisiunea de duminică. „Nu se poate ca un ziarist care a fost pe banii RMGC în excursie în Noua Zeelandă să aibă pretenţii de neutralitate faţă de acest proiect minier de la Roşia Montană şi să organizeze emisiuni în care de fapt să facă propagandă făţişă pentru compania canadiană, simulând chipurile îngrijorarea faţă de sărăcia localnicilor de acolo. Păcat de profesionalismul pierdut al domnului Tatulici şi extrem de jenant pentru Realitatea TV, un post cândva respectat şi respectabil. Din păcate acum şi Realitatea TV şi dl. Tatulici s-au înrolat în armata de propagandişti a RMGC.”

Având ca punct de pornire atitudinea primarului localităţii, dar şi a autorităţilor de Bucureşti (toţi apărători ai mineritului cu cianuri dorit de RMGC), profesorul Piso a pus punctul pe i: „Mai nou, atunci când se ajunge la discuţia despre dubiosul proiect de la Roşia Montană, se vede cu ochiul liber că toate autorităţile statului – de la ultimul miliţian de acolo şi până la preşedintele Traian Băsescu -, toţi se transformă în activişti de propagandă şi în agenţi de sprijin ai mineritului cu cianuri propus de RMGC. Iar domnul Băsescu este cel mai activ în acest sens. Ce uită domnia sa, sau se preface că a uitat, este faptul că în 2009, înainte de a fi reales, a semnat cu mâna domniei sale Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Conservarea Patrimoniului Naţional, în care se explica foarte clar că mineritul cu cianuri de la Roşia trebuie interzis pentru că trebuie conservat cu orice preţ uriaşul patrimoniu arheologic de acolo. Aşadar, la vremea aceea, Traian Băsescu prin semnătura sa a fost de acord cu conservarea patrimoniului istoric de la Roşia Montană. Între timp, după cum se poate lesne observa, s-a răzgândit. Şi cu siguranţă că ceea ce afirmă domnia sa că, vezi Doamne!, îl interesează ca oamenii din zonă să aibă locuri de muncă şi să iasă din sărăcie este doar o chestiune de faţadă. Dacă i-ar păsa atât de mult de sărăcia oamenilor din Roşia ar putea să dea ordin miniştrilor săi şi firmelor clientelei pedeliste să nu mai secătuiască bugetul de stat şi să se creeze în schimb infrastructură de calitate pentru turismul cultural excepţional care poate fi făcut în Munţii Apuseni. Dar domnul preşedinte Băsescu se poartă de parcă ar avea puternice interese materiale (personale, desigur) în proiectul minier de la Roşia Montană, şi de aceea face şi imposibilul pentru a-i ajuta pe canadienii de la Gold Corporation. Domnul Traian Băsescu ar face bine să lase Roşia Montană şi să se ocupe de lucrurile la care se pricepe. Dacă se pricepe la ceva”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.